Mexico wordt grootste legale cannabismarkt ter wereld

door Team Inc.

2021-01-02-Mexico wordt grootste legale cannabismarkt ter wereld

Mexico is de thuisbasis van ’s werelds machtigste drugskartels, die het land al jaren terroriseren. Maar het land staat nu klaar om marihuana te legaliseren. De nieuwe wet is bedoeld om burgerlijke vrijheden te stimuleren en drugskartels te beteugelen.

Waar de wet nog enige uitdagingen kende lijkt het nu toch aannemelijk dat Mexico ’s werelds grootste legale cannabismarkt wordt. Dit omdat het congres de komende weken de wetgeving afrondt om wiet in de hele toeleveringsketen te legaliseren. Van teelt tot distributie en van distributie tot consumptie. De Mexicaanse Senaat heeft eind november een wet aangenomen die recreatieve marihuana legaliseert. Wetgevers zeggen dat ze tegen februari een wetsvoorstel zullen goedkeuren.

Reguleren van marihuana

Momenteel kan men in Mexico tot vijf gram marihuana bezitten zonder gearresteerd te worden. Het gebruik van marihuana voor medicinale doeleinden is sinds 2017 legaal. “We zijn vastbesloten om cannabis te reguleren. Het is een recht van Mexicanen”, zei Ignacio Mier, de meerderheidsleider in het Mexicaanse lagerhuis en lid van de Morena-partij van president Andrés Manuel López Obrador, in een interview.
Het hoogste gerechtshof van Mexico oordeelde in 2018 dat het verbod op marihuana ongrondwettelijk was. De rechtbank handelde nadat verschillende advocaten rechtszaken hadden aangespannen voor legalisatie. Een groep nam zelfs een klein park voor de Mexicaanse Senaat over en plantte ongeveer 800 cannabisplanten om wetgevers onder druk te zetten. Activisten oogsten de planten en roken de toppen.

Overeenstemming over nieuwe cannabiswet

Mier zei dat wetgevers en senatoren in januari zullen samenwerken om overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijk wetsvoorstel dat in beide huizen ter stemming zal worden gebracht. Door de wetswijzigingen wordt Mexico na Uruguay en Canada het derde land ter wereld dat cannabis nationaal legaliseert voor recreatief gebruik, en het grootste land met een potentiële consumentenmarkt van 88 miljoen volwassenen.

De legalisatie van Mexico zal het aantal mensen wereldwijd dat toegang heeft tot legale marihuana meer dan verdubbelen, wat een momentum creëert voor wereldwijde legalisatie, zei Maritza Perez, directeur van het Office of National Affairs bij de Drug Policy Alliance – een in de VS gevestigde belangenorganisatievoor legalisatie. De legalisering van Mexico zet waarschijnlijk ook meer druk op algehele legalisatie van cannabis in de Verenigde staten. Vijftien Amerikaanse staten hebben recreatieve marihuana gelegaliseerd, waaronder Californië en Illinois. Oregon werd onlangs de eerste staat die kleine hoeveelheden harddrugs decriminaliseerde, zelfs heroïne en cocaïne.

Illegale cannabismarkt uitbannen

Autoriteiten verwachten dat Mexico’s legalisatie voor recreatief gebruik de concurrentie zal vergroten, de prijzen zal verlagen en de zwarte markt van drugsbendes zal verkleinen. Ongeveer 200 georganiseerde misdaadgroepen zijn actief in Mexico. Waar volgens schattingen van de regering sinds 2006 ongeveer 270.000 mensen zijn omgekomen, de meeste bij kartelgerelateerd geweld.

Analisten zeggen echter dat legalisatie slechts een marginale impact zal hebben op drugsbendes.Tegenwoordig maakt cannabis slechts een klein percentage uit van de winst van de bendes, waarvan de belangrijkste inkomstenbronnen cocaïne, synthetische drugs zoals fentanyl en benzinediefstal zijn. Kartels persen ook kleine bedrijven af in heel Mexico.

Daling inbeslagname cannabis

Het aantal inbeslagnames van marihuana aan de grens tussen de VS en Mexico is sinds het fiscale jaar 2015 met ongeveer 83% gedaald. Een indicatie dat cannabissmokkel een dalende activiteit is voor de Mexicaanse kartels. “Wie denkt dat deze wet een wondermiddel zal zijn dat misdaad en moord vermindert, is te optimistisch”, zegt Alejandro Hope, een veiligheidsanalist en voormalig inlichtingenfunctionaris.

War on drugs

Het Mexicaanse leger is sinds 2006 grotendeels ingezet om de steeds machtiger wordende kartels aan te pakken. In die tijd steeg het aantal moorden toen rivaliserende bendes tegen elkaar en met veiligheidstroepen vochten. Mexico’s stap om wiet te legaliseren maakt deel uit van een bredere beweging van landen om nieuwe benaderingen uit te proberen om misbruik van schadelijke drugs door gebruikers aan te pakken en om de netwerken die aan hen leveren te gebruiken.

Dat beleid was de afgelopen decennia bijna uitsluitend gericht op een wet-en-orde-aanpak, het opsluiten van drugsgebruikers en het proberen de wereldwijde toeleveringsketens van illegale drugs te verstoren. Portugal, Zwitserland, Tsjechië, Nederland, Argentinië, Costa Rica en Mexico hebben een vorm van decriminalisering ingevoerd met betrekking tot het bezit van kleine hoeveelheden drugs voor persoonlijk gebruik. Dat heeft geleid tot een afname van de overdracht van hiv en andere infectieziekten en tot minder sterfgevallen door overdoses, zei mevrouw Perez van de Drug Policy Alliance.

Activisten zeggen dat het huidige wetsvoorstel niet ver genoeg gaat om een ​​legale industrie te helpen creëren die effectief kan concurreren met kartels. Volgens de Senaatswet konden consumenten tot 28 gram marihuana in het openbaar bezitten en tot acht planten per huishouden kweken. Het bezit van meer dan 28 gram zou onderhevig zijn aan boetes, en vanaf 200 gram zou het een misdaad zijn die met gevangenisstraf wordt bestraft.

Illegaal versus legaal

Bedrijven en particulieren zouden cannabis kunnen produceren, distribueren, verkopen, exporteren en importeren onder strikte richtlijnen en vergunningen die zijn opgesteld door een nieuw opgerichte toezichthouders. Een proces dat naar verwachting lang en duur zal zijn.”Het wetsvoorstel van de Senaat voorziet in een overgereguleerde markt die onvermijdelijk de kosten voor legale spelers zal verhogen, waardoor het voor hen moeilijk wordt om te concurreren met de illegale markt”, zei Juan Francisco Torres Landa, een advocaat bij Hogan Lovells dat jarenlang vocht om wiet te legaliseren in Mexico. “Deze buitensporige regelgeving zal het hele proces ook kwetsbaar maken voor corruptie bij de overheid.”

Lees meer op Bangkokpost.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]