Bern overweegt legaal cocaïneproject

door Team Inc.

cocaïne-snuiven

De Zwitserse hoofdstad onderzoekt een proefproject om de verkoop van cocaïne voor recreatief gebruik mogelijk te maken – een radicale benadering van de war on drugs die elders niet is geprobeerd.

Het parlement in Bern heeft het idee gesteund. Voordat dit van het project van de grond kan komen moet het nog langs het stadsbestuur en zal het een verandering in de nationale wetgeving vereisen.

Wetgeving rond cocaïne

Het drugsbeleid veranderd in hoog tempo over de hele wereld. De Amerikaanse staat Oregon decriminaliseerde in 2021 het bezit van kleine hoeveelheden cocaïne decriminaliseert om drugsverslaving te behandelen. Veel Europese landen, waaronder Spanje, Italië en Portugal, kennen geen gevangenisstraffen meer voor het bezit van drugs, waaronder cocaïne. Toch is het nooit zover gekomen als het voorstel dat nu voorligt in Bern.

Zwitserland herziet zijn standpunt over de drug nadat sommige politici en deskundigen volledige verboden als ineffectief hadden bekritiseerd. Het voorstel bevindt zich momenteel in de beginfase en volgt op onderzoeken die nu gaande zijn om de legale verkoop van cannabis mogelijk te maken. “De oorlog tegen drugs is mislukt en we moeten naar nieuwe ideeën kijken”, zegt Eva Chen, lid van de Bern-raad van de Alternatief Linkse Partij.“Controle en legalisatie kunnen beter werken dan louter repressie.”

Cocaïnegebruik in Zwitserland

Het rijke Zwitserland heeft een van de hoogste niveaus van cocaïnegebruik in Europa, zoals gemeten in het afvalwater. Zürich, Bazel en Genève staan allemaal in de top 10 van steden in Europa als het gaat om gebruik van de illegale drug.
Zwitserse steden, waaronder Bern, laten ook een toenemend gebruik zien terwijl de prijzen van cocaïne de afgelopen vijf jaar zijn gehalveerd, volgens Addiction Switzerland. “We hebben momenteel veel cocaïne in Zwitserland, tegen de goedkoopste prijzen en de hoogste kwaliteit die we ooit hebben gezien”, aldus Addiction Switzerland. “Je kunt tegenwoordig voor ongeveer 10 frank een dosis cocaïne krijgen, niet veel meer dan de prijs voor een biertje.”

Cocaïneproef

De directie Onderwijs, Sociale Zaken en Sport van Bern bereidt een rapport voor over een mogelijke cocaïneproef, al betekent dit niet dat deze definitief zal plaatsvinden. “Cocaïne kan levensbedreigend zijn voor zowel nieuwe als langdurige gebruikers. De gevolgen van een overdosis, maar ook individuele intolerantie voor zelfs de kleinste hoeveelheden, kunnen tot de dood leiden”, aldus de regering van Bern.

Bern-parlementslid Chen zei dat het te vroeg is om te zeggen hoe een proefproject eruit komt te zien. “We zijn nog ver verwijderd van mogelijke legalisatie, maar we moeten naar nieuwe benaderingen kijken. Daarom pleiten wij voor een proefproject onder wetenschappelijk toezicht.”

Om een ​​proces te laten plaatsvinden, moet het parlement de wet wijzigen die het recreatieve gebruik van de drug verbiedt. De beslissing zou binnen enkele jaren kunnen komen, of eerder als de huidige cannabisprogramma’s zeggen politieke experts.
Elke legalisatie zou gepaard gaan met kwaliteitscontroles en informatiecampagnes, zei Chen, waarbij de aanpak ook een lucratieve criminele markt zou verkleinen. Deskundigen zijn verdeeld en zelfs degenen die voorstander zijn van het proces zijn bezorgd over de potentiële gevaren.

“Cocaïne is een van de meest verslavende middelen die we kennen”, zegt Boris Quednow, groepsleider van het Centrum voor Psychiatrisch Onderzoek van de Universiteit van Zürich. Hij geeft aan dat de risico’s ervan van een heel ander niveau zijn dan die van alcohol of cannabis, waarbij hij verbanden aanhaalde met hartbeschadiging, beroertes, depressie en angst.

Aan de andere kant zei Thilo Beck, van het Arud Zentrum for Addiction Medicine, het grootste centrum voor verslavingsgeneeskunde in Zwitserland, dat het tijd was voor een meer ‘volwassen’ beleid ten aanzien van cocaïne.
“Cocaïne is niet gezond, maar de realiteit is dat mensen het gebruiken”, zegt Beck. “Dat kunnen we niet veranderen, dus we moeten proberen ervoor te zorgen dat mensen het op de veiligste en minst schadelijke manier gebruiken.”

Bron: Reuters (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]