Bezorgdheid om synthetische cannabis in gevangenissen

door Team Inc.

briefpost-synthetische-cannabis

Het Trimbos Instituut uit haar zorgen over het gebruik van synthetische cannabis die via briefpost de Nederlandse gevangenissen worden binnengesmokkeld. Het gebruik van de synthetische cannabinoïden (SCRAs) wordt ‘al langere tijd’ gezien in buitenlandse gevangenissen, zegt Trimbos.

Trimbos deed afgelopen jaar onderzoek samen met Correlation – European Harm Reduction Network in de Penitentiaire Inrinchting (PI) in Ter Apel. De synthetische designerdrugs, gemaakt in laboratoria, werd in de cellen aangetroffen en kwam ook ter sprake in interviews met medewerkers en gedetineerden.

Werking van synthetische cannabis

Het gebruik van deze synthetische cannabis kan levensgevaarlijk zijn, omdat de sterkte en de duur van de roes sterk kunnen verschillen. Dit kan in extreme gevallen leiden tot levensbedreigende bijwerkingen. “Het is lastig te doseren. Je weet als gedetineerde niet wat je krijgt. Soms heeft het geen effect, soms wel en het kan heel slecht voor je zijn”, licht drugsonderzoeker Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut toe in het NOS Radio 1 Journaal.

Er is nog weinig bekend over de schaal waarop synthetische cannabinoïden worden gebruikt, maar uit onderzoek blijkt dat het na cannabis en alcohol het meest gebruikte middel is. De stoffen zijn moeilijker op te sporen dan bijvoorbeeld cannabis of cocaïne. Bij urinecontroles komt het gebruik niet naar boven.

Bron: NOS.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]