Cannabisgebruik veroorzaakt schizofrenie bij jonge mannen

door Team Inc.

cannbis-misbruik

Jonge mannen met een ernstige cannabisverslaving lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van schizofrenie, suggereert een nieuwe studie. Deskundigen schatten dat bijna een derde van de gevallen van schizofrenie bij 21- tot 30-jarigen werd veroorzaakt door een stoornis in het gebruik van cannabis.

Aangenomen wordt dat een stoornis in het gebruik van cannabis ongeveer 1 op de 200 mensen treft, en heeft betrekking op problematisch cannabisgebruik waarbij mensen hun inname niet onder controle kunnen houden en ontwenningsverschijnselen krijgen als ze stoppen met het gebruik van de drug.

30 procent

Een nieuwe studie onder leiding van Deense onderzoekers analyseerde de gezondheidsdossiers van bijna zeven miljoen mensen ouder dan 50 jaar en vond een sterk verband tussen schizofrenie en ernstige marihuana verslaving. Maar liefst 30 procent van de gevallen van schizofrenie bij mannen van 21 tot 30 jaar en 15 procent van de gevallen bij 16 tot 49-jarigen had voorkomen kunnen worden door cannabisverslaving aan te pakken, schatten ze.

Schizofrenie is een ernstige psychische aandoening waarbij mensen het contact met de realiteit lijken te zijn verloren. “De verstrengeling van stoornissen in middelengebruik en geestesziekten is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid, dat dringende actie en ondersteuning vereist voor mensen die dat nodig hebben”, zegt dr. Nora Volkow, directeur van het National Institute on Drug Abuse.

Preventie voor cannabisverslaving

“Aangezien de toegang tot krachtige cannabisproducten zich blijft uitbreiden, is het van cruciaal belang dat we ook de preventie, screening en behandeling uitbreiden voor mensen die psychische aandoeningen ervaren die verband houden met gebruik van wiet.

“De bevindingen van dit onderzoek zijn een stap in die richting en kunnen helpen bij het nemen van beslissingen door zorgverleners voor patiënten. Ook kan het individuen helpen om stappen te nemen bij overmatig cannabisgebruik.”
In 2015 schatte een Brits onderzoek dat ongeveer een op de vier nieuwe gevallen van psychotische aandoeningen zoals schizofrenie een direct gevolg zou kunnen zijn van het roken van extra sterke cannabissoorten.

In de afgelopen jaren hebben veel landen en Amerikaanse staten de drug gelegaliseerd, waardoor experts waarschuwen dat ernstige psychotische aandoeningen ook kunnen toenemen. “Door de toename van de legalisatie van cannabis in de afgelopen decennia is het een van de meest gebruikte psychoactieve stoffen ter wereld geworden, terwijl ook de publieke perceptie van de schade ervan is afgenomen”, zegt dr. Carsten Hjorthøj, die onderzoek doet naar het verband tussen schizofrenie en en gebruik van wiet aan de Universiteit van Kopenhagen.

“Deze studie draagt ​​bij aan ons groeiende inzicht dat cannabis niet onschadelijk is en dat risico’s niet op een bepaald moment vastliggen.” De auteurs riepen op tot verder onderzoek om te begrijpen waarom jonge mannen kwetsbaarder leken voor schizofrenie door zwaar cannabisgebruik in vergelijking met vrouwen.

De studie werd geleid door wetenschappers van het Copenhagen Research Center for Mental Health in het Universitair Ziekenhuis van Kopenhagen en het National Institute on Drug Abuse, binnen het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. Het nieuwe onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Medicine.

Bron: telegraph.co.uk (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]