Nederlandse drugspost gaat de hele wereld over

door Team Inc.

2022-07-14-Nederlandse drugspost gaat de hele wereld over

In het eerste halfjaar van 2022 zijn veel meer postpakketjes met drugs gevonden dan in dezelfde periode afgelopen jaar. Dat meldt de douane. Een van de trends is het smokkelen van synthetische drugs per post. De controlerende instanties troffen drie keer zoveel pakketjes aan met synthetische drugs als xtc, cocaïne en speed.

De teller staat na de eerste helft van 2022 al op 13.500 onderschepte brieven en pakjes, waarin voornamelijk synthetische middelen zijn verstopt. Dat is drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. In ruim een kwart van alle pakketten gaat het om xtc. Ook vindt de douane veel lsd. De Verenigde Staten en Australië zijn de belangrijkste doellanden.

Vraag en aanbod

Reden van de stijging zijn grote feesten die wereldwijd weer worden georganiseerd. “Daardoor neemt de vraag naar synthetische drugs toe”, legt Kim Kuipers van de douane uit. Ze noemt de toename zorgelijk: “We willen niet als narcostaat bekendstaan.”

Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) benadrukt het belang van internationale samenwerking. “We willen niet dat harddrugs Nederland worden binnengesmokkeld. Op dezelfde manier moeten we ook onze rol pakken en de drugs die vanuit Nederland naar andere landen worden verzonden onderscheppen.”

Online drugs bestellen

Per post smokkelen lijkt erg effectief. De politie heeft moeite om vat te krijgen op online aanbieders. Bovendien is het verzenden van post anoniem. Er worden illegale middelen aangeboden via Telegram en op illegale marktplaatsen op het darkweb. Betalen kan vaak met cryptocurrency.

Bendes maken ook dankbaar gebruik van post. Ons land is wereldwijd een grote exporteur van synthetische drugs, met de hoogste productie van amfetamine en MDMA (de werkzame stof in xtc) van Europa. Sinds een paar jaar is ook het opzetten van professionele crystal meth labs in opkomst. Ook wordt er methamfetamine uit Mexico per post geïmporteerd.

Bron o.a. rtlnieuws (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]