Burgemeester Den Oudsten van Groningen voorziet problemen rond legale wietteelt

door Team Inc.

Als Groningen meedoet aan de proef met legale wiet, zou burgemeester Peter den Oudsten het toejuichen als de teelt daarvan werkgelegenheid in de regio zou opleveren.

Het is echter niet aan de gemeente te bepalen wie de cannabis mag kweken en aan de coffseehops mag leveren, zegt hij. ,,De Rijksoverheid doet de aanbesteding. Daarbij gaat het om maximaal tien kwekers in het land”, aldus de burgemeester.

Hij reageert daarmee op het initiatief van Oost-Groninger ondernemers, die voor onder meer de stad-Groningse coffeeshops legaal wiet willen gaan kweken in Oost-Groningen. Ze rekenen erop dat de teelt tot 80 arbeidsplaatsen kan opleveren. Den Oudsten wijst erop dat de legale kwekers aan zeer strenge voorwaarden moeten voldoen.

Enthousiasme

De groep die de naam QATI draagt kwam gisteren met het initiatief naar buiten. Recent is bij gemeenten die aan de proef willen meedoen het enthousiasme flink getemperd, nu er meer bekend is over de voorwaarden die het kabinet stelt aan het experiment.

Den Oudsten: ,,Ik ben nog steeds positief over de proef, maar ben heel kritisch over de voorwaarden die het kabinet wil stellen. De proef duurt vier jaar, maar het kabinet zegt niet hoe het dan verder moet. Je kunt dan toch niet alles weer terugdraaien?”

Niet te handhaven

Probleem is ook, zegt Den Oudsten, dat de coffeeshops alleen mogen verkopen aan inwoners van de gemeente. ,,Dat kan niet”, zegt de burgemeester. ,,Groningen is een internationale stad met een regionale functie. Het is niet voor niets dat er in omliggende gemeenten geen coffeeshops zijn. Zo’n regel is niet te handhaven.”

Hij wijst erop dat de coffeeshophouders grote twijfels hebben of de proef niet ten koste gaat van de breedte van hun assortiment omdat ze de wiet van de Nederlandse kwekers moeten afnemen. Hij deelt de bedenking over die beperking. Den Oudsten: ,,Zij willen ook producten uit het buitenland verkopen. Als hun assortiment niet breed genoeg is, loop je het risico dat een deel van de handel zich verplaatst naar de openbare ruimte. Dat wil je natuurlijk niet”

Kabinet

Groningen gaat zijn kritiek kenbaar maken aan het kabinet, zegt Den Oudsten, en zal zich ook richting Tweede Kamer roeren tegen de tijd in dat die -waarschijnlijk in januari of februari- over de proef gaat debatteren. De burgemeester: ,,Maar ik blijf positief. We pleiten al jaren voor zo’n proef. En het verkiezingsprogramma van de grootste partij in de nieuwe gemeenteraad (GroenLinks – JG) is er ook heel duidelijk over.”

Lees het volledige artikel op dvhn.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]