Cannabislegalisering op losse schroeven in Duitsland

door Team Inc.

vrouw-rookt-cannabis

De plannen van Duitsland om cannabis te legaliseren zijn vertraagd nadat de sociaaldemocratische partij van kanselier Olaf Scholz dinsdag aankondigde dat de wet dit jaar niet zal worden aangenomen zoals aanvankelijk gepland.

Plannen om medio december over de wet te stemmen, zoals deze zomer overeengekomen tussen coalitieleden, de SPD, de Groenen en de liberale SPD, zijn nu opgeschort. De SPD-fractie wilde eerst de begrotingskwesties ophelderen. De opschorting van de stemming lijkt echter vooral het resultaat te zijn van interne spanningen, waarbij verschillende SPD-parlementsleden dreigden tegen legalisering te stemmen omdat ze vinden dat er geen rekening wordt gehouden met hun zorgen.

“Als er nu over de wet op de legalisering van cannabis zou worden gestemd, zou er een aanzienlijk aantal nee-stemmen zijn van de SPD-fractie, inclusief die van mij”, zei SPD-politicus Sebastian Fiedler maandag tegen Spiegel. De geplande wetgeving zwijgt over de georganiseerde misdaad en mist een belangrijk doel. Ook en voorzieningen om minderjarigen te beschermen zijn ontoereikend, vindt hij.

Cannabisplannen

Het nieuws komt als een klap voor de agenda van de Duitse coalitieregering, bestaande uit de centrumlinkse SPD, de Groenen en de liberale FDP. De oorspronkelijke wet zou vanaf 1 april 2024 persoonlijke teelt en het bezit van bepaalde hoeveelheden voor volwassenen hebben toegestaan, terwijl Cannabis Social Clubs voor collectieve teelt vanaf 1 juli mogelijk zouden zijn.
Hoewel de SPD niet heeft gezegd tot welke datum zij de stemming wil uitstellen, hebben de Groenen en de FDP er vertrouwen in dat begin januari vroeg genoeg zou zijn om de oorspronkelijke doelstellingen te halen.

Bron: Euroactiv.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]