Europees drugslandschap is aan het veranderen

door Team Inc.

Europol-drugs-bijeenkomst

Uit een recente gezamenlijke analyse van Europol en het EWDD zijn trends op de Europese illegale drugsmarkten naar voren gekomen. De rol van Europa in de internationale drugsproductie en -handel is aan het veranderen, met toegenomen activiteiten op de cocaïne- en methamfetaminemarkten.

Samenwerking tussen criminele groepen wereldwijd brengt nieuwe veiligheidsbedreigingen en marktuitbreiding met zich mee. Er werd een toename van de productie en de handel in drugs geconstateerd, waarbij Latijns-Amerikaanse en Europese criminele groepen samenwerkten.

Cocaïne: De Europese cocaïnemarkt breidt zich uit en bereikt een recordhoogte in beschikbaarheid, met aanwijzingen voor een veranderende rol in de internationale cocaïnehandel. De geschatte retailmarktwaarde in de EU in 2020 bedroeg minstens 10,5 miljard euro. Criminele netwerken met een hoog risico domineren de mensenhandel en genereren miljarden winst. Sinds 2017 hebben zich in Europa steeds meer cocaïnevangsten voorgedaan.

Uitbreiding drugsmarkten

In 2021 werd door de EU-lidstaten een recordaantal van 303 ton cocaïne in beslag genomen. België, Nederland en Spanje blijven de landen die de hoogste aantallen inbeslagnames melden, wat het belang van deze landen als toegangspunten voor de cocaïnehandel naar Europa weerspiegelt. De corruptie en intimidatie van havenarbeiders vergemakkelijkt de smokkel, die zich uitstrekt tot andere sectoren van de Europese samenleving. De productie van cocaïne wordt wereldwijd efficiënter, ook in Europa, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de beschikbaarheid van rookbare cocaïneproducten.

Er wordt samenwerking waargenomen tussen Latijns-Amerikaanse en Europese criminele netwerken op het gebied van cocaïneproductie. Mexicaanse netwerken leveren steeds vaker cocaïne aan de EU, en de regio wordt gebruikt als doorvoerpunt voor zendingen naar niet-EU-landen. Europol en de DEA hebben gezamenlijk een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat Mexicaanse criminelen betrokken zijn bij de drugsmarkt in de EU.

De cannabismarkt, die jaarlijks op 11,4 miljard euro wordt geschat, is de grootste drugsmarkt in Europa. Het aantal aanvallen in 2021 bereikte het hoogste niveau in tien jaar, met een verschuiving naar krachtigere en diversere producten. De potentie van cannabis is aanzienlijk toegenomen, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, en de impact op het milieu wordt als aanzienlijk omschreven. De samenwerking tussen criminele netwerken draagt ​​bij aan veiligheidsrisico’s, omvat verschillende transportmiddelen en leidt tot gewelddadige botsingen. De cannabishandel voedt ook de corruptie en ondermijnt het bestuur. Beleidsveranderingen in sommige EU-landen en wereldwijd leiden tot de noodzaak van monitoring en evaluatie om de impact ervan op de volksgezondheid te begrijpen.

Groei in amfetaminehandel

De Europese amfetaminemarkt stabiliseert zich op 1,1 miljard euro per jaar. Europa is, naast het Midden-Oosten, een belangrijke mondiale producent en consument van amfetamine. De meeste amfetamine in de EU wordt in eigen land geproduceerd, voornamelijk in Nederland en België, waarbij criminelen zich aanpassen en innovatieve productiemethoden gebruiken.

Criminele netwerken in de amfetaminehandel zijn bedrijfsgericht, coöperatief en flexibel, misbruiken juridische structuren en nemen hun toevlucht tot geweld en corruptie. Om deze bedreigingen aan te pakken worden belangrijke acties op het niveau van de EU en de lidstaten voorgesteld, waaronder: het verbeteren van de strategische inlichtingen, het terugdringen van het aanbod, het vergroten van de veiligheid, het bevorderen van internationale samenwerking, het investeren in capaciteitsopbouw en het versterken van beleids- en veiligheidsreacties.

Bron: Europol.Europa.eu (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]