Cannabismisbruik gekoppeld aan hoger risico op schizofrenie

door Team Inc.

2021-07-24-Cannabismisbruik gekoppeld aan hoger risico op schizofrenie

Een nieuwe studie uit Denemarken heeft een toenemende correlatie gevonden tussen problematisch, overmatig wietgebruik en gevallen van schizofrenie.

Een nieuwe studie uit Denemarken heeft aangetoond dat in de afgelopen 25 jaar het aantal gevallen van schizofrenie dat verband houdt met cannabisgebruik is toegenomen: terwijl slechts 2 procent van de schizofreniediagnoses in 1995 verband hield met het gebruik van marihuana, was dat aantal in 2010 gestegen tot ongeveer 8 procent.
Auteurs van de studie, die woensdag in het tijdschrift JAMA Psychiatry is gepubliceerd, geloven dat hun bevindingen weerspiegelen dat cannabis, ondanks zijn positieve reputatie ten opzichte van andere recreatieve drugs, gevaarlijk kan zijn en ernstige medische bijwerkingen kan hebben.

Om tot deze conclusie te komen, analyseerden ze tientallen jaren aan gegevens uit het nationale gezondheidsregister van Denemarken, gericht op extreme gebruikers. Recreatief gebruik van cannabis is illegaal in Denemarken.

Kan cannabis leiden tot schizofrenie?

“Cannabis wordt steeds vaker wordt gezien als een enigszins ongevaarlijke stof. Dit is jammer, aangezien we verbanden zien met schizofrenie, een slechtere cognitieve functie, stoornissen in het gebruik van middelen”, vertelde studieauteur en universitair hoofddocent aan het Copenhagen Research Center for Mental Health Carsten Hjorthøj aan CNN in een e-mail. “Ik denk dat het heel belangrijk is om zowel ons onderzoek als andere onderzoeken te gebruiken om te benadrukken dat cannabisgebruik niet ongevaarlijk is.

Dat cannabisgebruikers een grotere kans hebben om schizofreen te worden, is algemeen bekend, maar onderzoekers geloven dat hun bevindingen aantonen dat het probleem verergert en steeds meer voorkomt. “Natuurlijk zullen onze bevindingen elders moeten worden gerepliceerd voordat harde conclusies kunnen worden getrokken,” zei Hjorthøj. “Maar ik heb er redelijk vertrouwen in dat we vergelijkbare patronen zullen zien op plaatsen waar problematisch cannabisgebruik is toegenomen, of waar de potentie van cannabis is toegenomen, aangezien veel onderzoeken suggereren dat krachtige cannabis waarschijnlijk de oorzaak is van de associatie met schizofrenie .”

In een begeleidend commentaar merkten experts op dat de meerderheid van de diagnoses van schizofrenie niet te wijten is aan cannabisgebruik. “Cannabisgebruiksstoornis is niet verantwoordelijk voor de meeste gevallen van schizofrenie, maar is wel verantwoordelijk voor een niet te verwaarlozen en toenemend aandeel. Dit moet worden overwogen in discussies over legalisatie en regulering van het gebruik van cannabis”, schreef Tyler J. VanderWeele, professor aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health, meldde CNN.

Lees meer op nypost.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]