Hoe ziet de Europese cannabissector er uit?

door Team Inc.

2021-07-23-Hoe ziet de Europese cannabissector er uit?

Een nieuw rapport stelt dat durfkapitaalfondsen steeds meer geïnteresseerd zijn in de cannabissector. Het VK is Europa’s meest actieve markt voor startende cannabisbedrijven, goed voor meer dan de helft van het totale investeringsvolume in de sector, volgens een nieuw rapport.

Het rapport is afkomstig van de adviseurs Hanway Associates, in samenwerking met het wereldwijde advocatenkantoor DLA Piper, het Zweedse cannabisfonds Enexis AB en de in Londen gevestigde investeringsbank Hannam & Partners, met behulp van gegevens van Crunchbase en Seedrs.

Crunchbase-gegevens die teruggaan tot 2008 toonden aan dat het VK 52,9% van al het investeringsvolume in cannabisbedrijven vertegenwoordigde, met Duitsland op de tweede plaats met 10,6% en Zwitserland op de derde plaats met 7,1%. Het rapport stelt dat er “een vlaag van belangstelling” is geweest in de Britse sector, na het besluit van de Financial Conduct Authority om Britse en buitenlandse cannabisbedrijven toegang te geven tot de London Stock Exchange.

Wellness & cannabis

Uit het rapport bleek dat Europese investeringen in start-ups van cannabis grotendeels waren verdeeld over twee hoofdsubsectoren: welzijn en medische toepassingen. Het hoge percentage wellness-investeringen is waarschijnlijk te wijten aan de groeiende belangstelling voor CBD-producten en aan het feit dat recreatief gebruik van cannabis nog steeds grotendeels illegaal is in heel Europa.

Het rapport merkt ook een “domino-effect” op van de hervorming van medicinale cannabis in heel Europa, waarbij wordt gezegd dat de meeste landen nu een soort van medische toegang tot cannabis toestaan.
Het rapport definieerde medicinale-cannabisbedrijven als degenen die betrokken zijn bij een deel van de toeleveringsketen die cannabisproducten zonder vergunning voor medisch gebruik leveren (zoals gedroogde cannabisbloemen). Dit werd apart gedefinieerd voor farmaceutische producten, die door de regelgevende instanties van geneesmiddelen zijn goedgekeurd.

Wat voor soort investeerders steunen cannabis-startups?

Sinds 2008 hebben VC’s het grootste deel van het investeringsvolume in cannabisbedrijven goedgemaakt, waarbij meer institutioneel geld van family offices en investeringsbanken nog steeds enige terughoudendheid toont tegenover deze ’taboe’-sector.

Maar de auteurs van het rapport zeggen dat het hoge volume aan VC-geld in de sector een relatief nieuw fenomeen is, aangezien de investeringen in cannabisbedrijven tot 2019 grotendeels afkomstig waren van angel-investeerders en vermogende particulieren. Will Gibbs, directeur van Octopus Ventures, vertelde de auteurs van het rapport dat ’taboe’-sectoren zoals cannabis vaak grote kansen bieden voor early movers.

“We hebben een sterk proefschrift en trackrecord opgebouwd rond taboesectoren – gebieden met een hoge onvervulde behoefte met zeer gevestigde geïnstitutionaliseerde vooroordelen, wat betekent dat er doorgaans beperkte innovatie en investeringen zijn”, zegt hij. “Slechts een subset van investeerders en ondernemers gaat naar deze ruimtes, maar de omvang van de prijs is enorm.”

Snelle groei

Het rapport voorspelt een snelle groei in de Europese cannabissector in de komende jaren, waarbij de regio wordt vergeleken met de vroege jaren van de Noord-Amerikaanse cannabisindustrie, die nu naar verwachting ongeveer $ 30 miljard waard zal zijn.

In het rapport wordt wel gewezen op de komst van nieuwe, op cannabis gerichte fondsen – zoals het Zweedse Enexis B, het Ierse Oskare Capital en het Britse Verdite – als waarschijnlijke aanjagers van grotere en frequentere financieringsrondes in de toekomst.

Volgens het onderzoek is het niet alleen de steun van particuliere investeerders die de Europese cannabisindustrie versnelt. Overheden over het hele continent steunen in toenemende mate innovatie in de sector. En naarmate investeerders steeds meer inspelen op de kansen in deze industrie, lijkt het erop dat Europa stevig begint te groeien en aan een inhaalslag begint ten opzichte van Amerikaanse rivalen in de sector.

Lees meer op sifted.eu (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]