Catalonië is de marihuana regio van Europa

door Team Inc.

marihuana-teelt

Invallen zijn een bijna dagelijkse politieroutine in de Spaanse regio Catalonië. Hier wordt hard opgetreden tegen de sterk groeiende illegale productie van cannabis. Deze illegale handel wordt vaak gerund door lokale en internationale drugsdealers. Maar waarom is deze regio in Spanje zo in trek en hoe wordt er opgetreden?

Nu een aantal landen, voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika, het gebruik van marihuana de afgelopen jaren hebben gelegaliseerd of gereguleerd, lijkt dit optreden in Spanje wat vreemd. De Spaanse politie beweert dat de georganiseerde misdaad groeit rond de marihuanahandel. Dit gaat gepaard met geweld en gevaarlijke regio’s waarin bendes steeds groter worden. Het gaat volgens de politie niet om kleinschalige telers of genbuikers die cannabisclubs bezoeken, maar om grote drugsbendes die grote hoeveelheden cannabis telen en naar het buitenland exporteren.

Meer geweld

Antonio Salleras, hoofd van de georganiseerde misdaadeenheid van de Catalaanse politie: “Sommige vastgoed- of transportdiensten werken nu bijna uitsluitend voor cannabis producenten. Er is een verhoogd niveau van geweld tussen drugsbendes om plantages te beschermen, wat leidt tot een zorgwekkende toename van illegaal vuurwapenbezit.”
Vorig jaar nam de Catalaanse politie 26 ton marihuanaknoppen in beslag, drie keer meer dan in 2021, en arresteerde 2.130 mensen in verbond met teelt en verkoop van wiet. Catalonië is een van belangrijkste teeltgebieden vanwege de soepele wetten, het klimaat en andere factoren. Een gram marihuana kost zo’n 6 euro. Elders in Europa wordt diezelfde gram voor twee tot vier keer meer verkocht.

Massale teelt en consumptie

De consumptie van marihuana en zijn krachtige derivaten neemt ook in Barcelona zelf een grotevlucht, ook in privéclubs. Barcelona had in 2022 de op twee na hoogste hoeveelheid cannabis in het afvalwater van tientallen Europese steden, na Genève en Amsterdam, volgens een onderzoek van het EU-drugsagentschap EMCDDA. Cannabis – de term die wordt gebruikt voor alle producten die van de plant zijn afgeleid – is de meest gebruikte drug in Europa en de drug die het meest in verband wordt gebracht met overtredingen van de drugswetgeving, aldus het EWDD. Inbeslagnemingen bereikten in 2021 het hoogste niveau in tien jaar, waarbij Spanje 66% van het totaal vertegenwoordigde.

EMCDDA-directeur Alexis Goosdeel vertelde Reuters dat illegaal geteelde cannabis is toegenomen in gebieden met een klimaat dat bevorderlijk is voor grootschalige productie, zoals Catalonië, een trend die “alle EU-lidstaten zorgen baart”.
Privéclubs, waar het kopen en roken van marihuana is toegestaan ​​dankzij mazen in de wetgeving en het ontbreken van nationale regelgeving, zijn in Catalonië in aantal gegroeid tot naar schatting 600 waarvan er in totaal zo’n 1500 van zijn in Spanje. Dit model staat echter op losse schroeven omdat de hoogste veiligheidsfunctionaris van de nieuwe burgemeester van Barcelona in maart zei dat hij cannabisclubs wilde verbieden.

Doorvoergebied voor marihuana


Catalonië was een doorvoergebied voor marihuana totdat de eigen productie ongeveer acht jaar geleden begon en is sindsdien enorm gestegem. Het is nu dé wietregio van Spanje, met de meeste export over de weg naar Frankrijk.
Salleras zei dat Catalonië aantrekkelijk is omdat er veel leegstand is. Deze eigendommen kunnen producenten gebruiken voor de teelt. Het proces om criminelen uit te zetten is lang en op diefstal van elektriciteit staat geen gevangenisstraf. Marihuana gerelateerde misdaden worden erg licht bestraft in Spanje in vergelijking met buurlanden.

Het is illegaal om marihuana te produceren in Spanje, maar het kweken voor persoonlijk gebruik of roken is niet strafbaar als beide in een privéruimte plaatsvinden. Het kopen van zaden wordt getolereerd en cannabisclubs zijn toegestaan ​​door het grondwettelijke recht op vereniging.

Bron: Reuters.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]