Luxemburg legaliseert cannabis voor persoonlijk gebruik

door Team Inc.

cannabis-teelt

Luxemburg is na Malta het tweede land van de Europese Unie dat het bezit en de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseert. Na twee jaar vertraging heeft Luxemburg een belangrijke stap gezet in de richting van het beëindigen van zijn verbodsbeleid tegen cannabis.

Een meerderheid van 38 parlementsleden stemde woensdag voor een wetsvoorstel dat de thuisteelt en het bezit van cannabis voor recreatieve doeleinden legaliseert, terwijl 22 parlementsleden tegen stemden. De legalisatie van cannabis voor volwassen gebruik in Luxemburg staat het bezit, de consumptie en de teelt van maximaal drie gram toe.

Wetswijzigingen

Het bezit, de consumptie, het vervoer en de aankoop van wiet in de openbare ruimte blijft echter verboden. De straffen zijn verlaagd, met boetes variërend van € 25 tot € 500 voor bezit tot drie gram. Als het bezit echter meer dan drie gram bedraagt, kunnen mensen worden geconfronteerd met strafrechtelijke procedures van acht dagen tot zes maanden, en boetes variërend van € 251 tot € 2.500. Wat de teelt betreft, mogen huishoudens maximaal vier planten telen, zolang de teelt van buitenaf niet zichtbaar is.

Na het debat van woensdag benadrukte minister van Justitie Sam Tanson, die deel uitmaakt van de Groene Partij van het land, dat de criminalisering van cannabis een mislukking is gebleken, zoals gerapporteerd door het Luxemburgse nieuwsmedia-outlet L’Essentiel. De door de coalitieregering voorgestelde wet stuitte op sterke kritiek van de oppositiepartij Christelijke Sociale Volkspartij. Parlementslid Gilles Roth voerde aan dat de zwarte markt zou blijven bestaan ​​en dat de consumptie niet effectief zou worden beperkt, en voegde eraan toe dat de goedkeuring van deze wet door Luxemburg in strijd zou zijn met internationale verdragen.

Ondertussen zei Josée Lorsché (Groene Partij) van de Judiciary Committee dat de volgende fase voor het land de oprichting van gereguleerde systemen voor de productie en verkoop van marihuana door de staat zou zijn.

Cannabismodel

Ondanks aanzienlijke vertragingen als gevolg van de aanhoudende pandemie is het wetgevingsproces eindelijk beëindigd. Er waren onzekerheden over de vraag of de wetgeving vóór eind juli, vóór het zomerreces, zou kunnen worden aangenomen. De laatste stap is nu dat de wet officieel wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Met de implementatie van deze nieuwe wet heeft Luxemburg een belangrijke stap gezet in de richting van het beëindigen van zijn verbodsbeleid tegen marihuana. Vóór de parlementsverkiezingen van 2018 legaliseerde het land medicinale cannabis en in 2001 classificeerde het land cannabis opnieuw als een categorie B-gereguleerde stof, waardoor persoonlijk bezit in feite werd gedecriminaliseerd.

In tegenstelling tot Malta, dat eind 2021 het eerste EU-land werd dat wiet voor persoonlijk gebruik legaliseerde, heeft Luxemburg geen wettelijk kader vastgesteld voor de oprichting van sociale cannabisclubs. Luxemburg heeft daarom een ​​legalisatiemodel aangenomen met meer restricties dat cannabisgebruikers in staat stelt om cannabis te consumeren met specifieke regels zonder boetes en strafrechtelijke vervolging.

Gezien het huidige wettelijke kader in de EU, dat de lidstaten verbiedt een legale markt voor wiet voor volwassenen op te zetten, wordt verwacht dat de EU-lidstaten die zich inspannen om cannabis te reguleren waarschijnlijk een model zullen aannemen dat vergelijkbaar is met dat van Luxemburg en Malta.

Duitsland worstelt met implementatie

Aanvankelijk streefde Duitsland naar een legale markt voor de verkoop van cannabisproducten. Vanwege de Europese wettelijke beperkingen moest het echter terugvallen op zijn oorspronkelijke plan en in plaats daarvan een kader ontwikkelen rond de legalisering van marihuana voor persoonlijk gebruik. Dit kader omvat voorzieningen voor persoonlijk gebruik, bezit en teelt, evenals de oprichting van cannabis social clubs.

Daarnaast zal naar verwachting in een later stadium een ​​proefprogramma voor de verkoop van cannabis voor volwassenen in specifieke steden worden geïntroduceerd. Een wetsontwerp over de legalisering voor persoonlijk gebruik in Duitsland zal naar verwachting medio augustus worden ingediend.

Bron: Forbes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]