Cocaïnevangsten in Rotterdamse haven bereiken opnieuw recordhoogte

door Team Inc.

2021-12-30-Cocaïnevangsten in Rotterdamse haven bereiken opnieuw recordhoogte

Tot de kerst is er 68 ton aan cocaïne in beslag genomen in de Nederlandse havens. In Rotterdam werd 65.000 kilo onderschept. Een fikse toename in vergelijking met de 49.000 kilo die de douane in 2020 pakte.

“Wat ons verbaast is de enorme toename van grote zendingen”, zegt douanechef Nanette van Schelven tegen de NOS. Dit jaar zijn er zeker negen zendingen gevonden van in totaal meer dan 1.000 kilo. De grootste was die van 4,2 ton cocaïne, verstopt in zakken sojabonen en verspreid over twee containers.

Grotere cocaïne zendingen en betere technieken

Dat er meer cocaïne wordt onderschept ligt niet alleen aan het feit dat de zendingen groter worden. Ook de techniek is sterk verbeterd. Drones en duikteams maken het gemakkelijker om de drugs te traceren. Bovendien wordt de douane steeds beter in het herkennen van risicocontainers.

In september publiceerde de Europese politieorganisatie Europol een rapport waarin staat dat het toegenomen gebruik van zeecontainers om drugs te vervoeren de havens van Antwerpen, Rotterdam en Hamburg tot het epicentrum van de Europese cocaïnemarkt heeft gemaakt. Hoewel Antwerpen de grootste aankomsthaven voor cocaïne is, is het grootste deel van de drugs ‘waarschijnlijk bedoeld voor organisaties die vanuit Nederland opereren, van waaruit de cocaïne verder wordt gedistribueerd naar andere Europese bestemmingen,’ aldus Europol.

Lees meer op o.a. Rijnmond.nl (Bron, NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]