Cannabis wellicht niet schadelijk voor productie van zaadcellen

door Team Inc.

2019-02-08-Cannabis wellicht niet schadelijk voor productie van zaadcellen

In een verrassende studie ontdekken onderzoekers dat het roken van wiet de productie van zaadcellen wellicht niet belemmerd. Volgens deze studie hadden mannen, die ooit cannabis rookten, zelfs een hoger aantal spermacellen dan mannen die nooit wiet gebruikten. Deze bevindingen zijn in strijd met eerder onderzoek dat aantoont dat cannabisgebruik het aantal spermacellen verlaagt.

“Deze onverwachte resultaten benadrukken dat we te weinig weten over de gezondheidseffecten van cannabis op de voorplanting om krachtige uitspraken te doen over de impact van cannabis op de vruchtbaarheid,” zei Feiby Nassan, een gezondheidsexpert aan de Harvard TH Chan School of Public Health in Boston die de nieuwe studie leidde.

Spermamonsters

Marihuana is wereldwijd de meest gebruikte drug met ongeveer 183 miljoen gerapporteerde gebruikers. Ondanks de groeiende acceptatie is er relatief weinig bekend over het effect van marihuana op de voorplanting. Slechts enkele studies, die hebben gekeken naar het effect van marihuanagebruik op de mannelijke vruchtbaarheid, laten zien dat het gebruik van wiet slecht is voor sperma.

Uit een studie in 2015 onder Deense mannen, die meer dan eens per week rookten, vonden ze een lager aantal zaadcellen. Uit ander onderzoek bleek dat het gebruik van wiet de beweeglijkheid van de ‘zwemmertjes’ en het ejaculaat volume verminderde.

Aan de nieuwe studie van Nassan namen 660 seksueel actieve mannen mee tussen 2000 en 2017. Deze mannen waren in hun dertiger jaren, meestal hoogopgeleid, blank en geen rokers van tabak. De mannen verstrekten ruim 1100 spermamonsters voor analyse. Tijdens het onderzoek vulden de heren een vragenlijst in over het gebruik van cannabis. Bijvoorbeeld of en hoe vaak ze wiet rookten, hoe oud ze waren toen ze begonnen en de laatste keer dat ze stoned waren.

Meer of minder

Uit het onderzoek van Nassan bleek dat mannen die marihuana hadden gerookt, meer geconcentreerd sperma hadden dan mannen die nog nooit marihuana hadden gerookt. De zaadconcentratie was bijna 63 miljoen per milliliter voor mannen die wiet gerookt hadden tegenover ongeveer 45 miljoen per milliliter voor degenen die nooit hadden gerookt, rapporteerde het team in het tijdschrift Human Reproduction. Het totale aantal zaadcellen volgde een vergelijkbare trend.

Hoewel de resultaten Nassan verrasten, zegt ze dat de bevindingen kunnen betekenen dat een laag cannabisgebruik de spermaproductie kan verhogen, terwijl een hoog cannabisgebruik nadelige effecten heeft. Eerdere onderzoeken die een negatieve correlatie tussen wietgebruik en het aantal zaadcellen vonden, keken vooral naar mensen die regelmatig een blow rookten. Daarentegen omvatte deze studie een breed scala aan mensen, inclusief diegenen die in het verleden maar een paar keer cannabis gebruikten.

“Een andere plausibele interpretatie zou kunnen zijn dat mensen met hogere testosteronniveaus meer risicogedrag vertonen, waaronder het gebruiken van drugs”, zegt Nassan. Deze mannen met een hoog testosteron zouden dus eerder geneigd zijn cannabis te roken en hebben over het algemeen een hoger aantal spermacellen.

Hoewel mannen die ooit op een bepaald moment in hun leven rookten hogere spermacijfers hadden, keek het onderzoek niet naar oorzaak en gevolg. “De bevindingen betekenen niet dat het gebruik van marihuana het aantal zaadcellen zal verhogen,” zei Nassan. Ze waarschuwt ook dat de resultaten mogelijk niet voor alle mannen gelden, omdat de studie bestond uit mannen die op zoek waren naar een vruchtbaarheidsbehandeling met hun partner.

Discover Magazine (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]