skip to Main Content
Menu
Het Verhaal Van James Burton: Medische Cannabis In Nederland

Het verhaal van James Burton: medische cannabis in Nederland

Spread the love ✌🏼

De start van het gecontroleerde supply chain-experiment voor cannabis, waarbij legaal geproduceerde cannabis wordt verkocht in coffeeshops in tien gemeenten, geteeld door door de overheid aangewezen telers, lijkt Nederland in de richting van cannabislegalisatie te brengen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat medicinale cannabis al een tijdje legaal is in Nederland. James Burton was een van de eersten die legaal cannabis kweekte voor medisch gebruik. Dit is zijn verhaal.

Vietnam – 1968

1968 – Een groep jonge Amerikaanse jongens zitten bij een kampvuur, praten, lachen en vertellen verhalen. Je zou bijna vergeten dat ze hier zijn om een ​​oorlog te voeren.

Een van hen is James Burton, slechts 19 jaar oud. Het voelt goed om de verschrikkingen van oorlog die ze dagelijks meemaken te vergeten, of dat nu met alcohol, sigaretten, marihuana of heroïne is. Een paar nachten eerder werd er midden in de nacht iemand in hun bed vermoord. Dus hoewel ze het misschien niet hardop zeggen, is iedereen bang om te gaan slapen met het risico niet meer wakker te worden. Het is beter om om zeven uur ‘s ochtends te gaan slapen dan om zeven uur’ s avonds.

Iedereen is gestrest en vooral uitgeput, het gevaar is dat als je gestrest bent, je fouten maakt en wanneer je fouten maakt in de jungle van Vietnam, dan is dat tegen een hoge prijs. De groep rond het kampvuur geeft een shotgun door met marihuana erin. Ze blazen en de rook van de pijp gaat in het vat, terwijl het uit het andere uiteinde wordt gezogen. Het voelt goed: door de high vergeten ze tijdelijk de mensen die ze ‘daarbuiten’ proberen te vermoorden.

Bowling Green, Kentucky – 1972

1972 – Na zijn terugkeer uit Vietnam ontdekt Burton dat hij glaucoom heeft, een degeneratieve ziekte die de ogen zwaar onder druk zet. Als het niet wordt behandeld, kan het verlies van gezichtsvermogen en zelfs blindheid veroorzaken. Zijn broers lijden allemaal aan dezelfde ziekte, waardoor ze problemen met hun zicht hebben. Burton heeft echter geen bril nodig. De enige verklaring die hij kan vinden is dat de marihuana die hij heeft gerookt zijn gezichtsvermogen heeft gered.

Volgens onderzoek van Keith Green in 1998 veroorzaakt het roken van marihuana een daling van de intraoculaire druk (IOP), de vloeistofdruk in het oog, bij ongeveer 60-65% van de gebruikers. Het probleem is echter dat de drukval slechts een paar uur duurt, dus de consumptie van marihuana die nodig is om de IOD op een veilig niveau te houden, zou vrij hoog moeten zijn.

De politie doet in 1987 een inval op de boerderij van Burton in Kentucky

1987 – Eddie Railey, rechercheur van de staatspolitie in Kentucky, noemt het een eenmansoperatie. “Het is niet zo groot, maar het is waarschijnlijk de meest geavanceerde operatie die ik op dit gebied heb gezien.” Wanneer de boerderij van Burton door de politie wordt overvallen, vinden ze naar schatting 112.000 dollar marihuana en 4000 dollar aan verwerkingsapparatuur.

Burton wordt beschuldigd van het kweken van marihuana en hem staat meer dan 50 jaar achter de tralies te wachten. Hij pleit niet schuldig te zijn vanwege zijn medische noodzaak. De federale jury lijkt het daarmee eens te zijn en vindt Burton niet schuldig aan een misdrijf, maar aan drie zaken van misdrijfbezit.

De advocaat van Burton, Steve Hixson, noemt de straf mild in vergelijking met wat hem aanvankelijk te wachten stond, en gaf toe dat ‘het een overwinning is volgens welke norm dan ook’. Burton wordt uiteindelijk per jaar overgeplaatst naar 6 verschillende federale instellingen, om te voorkomen dat hij met de pers praat over zijn ‘medische noodzaak’.

Rotterdam – 1989

1989 – Na het verlaten van de gevangenis heeft Burton alles verloren: zijn huis, zijn auto’s, alles is in beslag genomen. Er zijn twee opties: in de Verenigde Staten blijven met het risico blind te worden, of vertrekken en naar Nederland gaan waar hij legaal marihuana kan verkrijgen om zijn gezichtsvermogen te redden. Wetende dat als hij voor de derde keer betrapt wordt op marihuana, hij naar een levenslange gevangenisstraf kijkt (‘drie strikes en je ligt eruit’), besluit Burton te vertrekken.

Hij verhuist naar Rotterdam, waar hij een baan krijgt als computerprogrammeur, terwijl hij in zijn vrije tijd marihuana kweekt. Door de hoge energierekening duurt het niet lang voordat de politie hem op het spoor komt. Als de Rotterdamse politiechef Jaap de Vlieger erachter komt dat Burton niet op zoek is naar winst, maar allerlei soorten patiënten van zijn ‘medicijn’ voorziet, besluit hij het ‘bijproject’ te tolereren en vertelt hij dat hij hem ‘met drie ogen in de gaten zal houden’.

In 1993 start Burton SIMM, het Institute of Medical Marijuana, dat alleen verkoopt aan patiënten met een recept voor slechts 2,5 gulden (€ 1,15) per gram. Na een tijdje begint Burton met het leveren van apotheken, waarbij Gouda de eerste is, met zijn product en talloze patiënten die lijden aan verschillende soorten ziekten, van multiple sclerose en artritis tot kanker en aids.


Start van SIMM: het legaal kweken voor apotheken – 2003

2003 – Burton krijgt een contract van vijf jaar van de Nederlandse regering om marihuana te kweken voor apotheken. Hij wordt een van de slechts twee officiële telers. Het Bureau of Medical Cannabis (BMC), onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, geeft hem officieel groen licht om in grotere hoeveelheden te gaan kweken.

Gekleed in een witte laboratoriumjas, zijn paardenstaart nauwelijks zichtbaar, gaat Burton aan de slag in zijn kassen van 1800 vierkante meter op een geheime locatie in de provincie Zuid-Holland. Het complex wordt bewaakt door drie grote Duitse herders en het werk van Burton wordt bijgestaan door zes fulltimers en elf parttimers.

Er worden meer dan 130 verschillende soorten gekweekt, allemaal met verschillende niveaus van THC en CBD (de actieve ingrediënten in cannabis). Een dag nadat de eerste officiële, door de staat gekweekte marihuana in de Nederlandse apotheken terecht komt, raadt het college van zorgverzekeraars echter af om medicinale cannabis te vergoeden.

Westland, Nederland – 2005

2005 – Het duurt niet lang voordat de tien- tot vijftienduizend patiënten die vroeger de medicinale marihuana kochten, hun medicijn elders gingen kopen. Ze zijn niet tevreden over de kwaliteit, variëteit en prijs.

De door de staat gekweekte marihuana kost ongeveer € 10 per gram, terwijl coffeeshops daar niet meer dan de helft van vragen. Zorgverzekeraars vergoeden vaak geen medische marihuana omdat ze vinden dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is voor het effect van cannabis als medicijn.

Minder dan een paar honderd patiënten blijven het door de staat gekweekte product kopen. Eind 2004 heeft de overheid zichzelf uit de markt geprijsd en moet de afvalverwerkingsinstallatie in Rotterdam kilo’s overtollige cannabis vernietigen.

Niet lang na een interview met het Nederlandse actualiteitenprogramma NOVA, waar Burton zich uitspreekt over wat hij door de overheid ‘wanbeleid’ noemt, wordt zijn opioïde licentie ingetrokken. De enige staatsteler die nu over is, is Bedrocan, eigendom van Tjalling Erkelens, de broer van Leendert Erkelens, (toenmalige) hoge ambtenaar van het ministerie van Justitie. Burton verliest zijn instituut en moet alles verkopen.

In de jaren nadat Burton stopt met telen, verloopt de handel voor Bedrocan traag, maar na ongeveer tien jaar trekt het eindelijk aan. De populariteit van cannabisolie is gedeeltelijk de schuld, aangezien de populariteit van gedroogde cannabistoppen (flos) blijft dalen, aldus de Nederlandse Stichting voor Farmaceutische Kerncijfers (SFK). Toch dalen de cijfers de laatste jaren weer, mogelijk door het Nederlands Huisartsen Genootschap, dat huisartsen adviseert voorzichtig te zijn bij het voorschrijven van cannabis omdat ‘er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor pijnvermindering of verbetering van kwaliteit van leven’.

Gecontroleerd cannabis supply chain-experiment – 2019

2019 – Bijna vijftien jaar later maakt Nederland zich op voor een nieuw experiment. Deze keer is het niet alleen medicinale cannabis, maar ook recreatieve cannabis. In dit experiment gaan coffeeshops in tien gemeenten starten met de verkoop van legaal geproduceerde cannabis van tien door de overheid aangewezen telers. Het doel is om uit te zoeken of het mogelijk is om een ​​kwaliteitsgecontroleerde levering van cannabis aan coffeeshops te reguleren en om te zien of het experiment effect heeft op misdaad, veiligheid en volksgezondheid.

Hoewel veel coffeeshop-eigenaren enthousiast lijken omdat het een einde zou kunnen maken aan het huidige dubbelzinnige ‘achterdeur’-beleid, waar coffeeshops cannabis mogen verkopen, maar het product niet op voorraad hebben, is er nog steeds veel discussie over het al dan niet in voorraad hebben en of dit experiment de juiste keuze is.

Burton gelooft niet dat het experiment een succes zal zijn, hij denkt dat hetzelfde zal gebeuren als toen hij kweekte: de prijs zal te hoog zijn en de variëteit te laag. Als een van deze factoren volledig is uitgeschakeld, zullen klanten hun product ergens anders kopen, hetzij in coffeeshops die juist niet meedoen aan het experiment, of op de zwarte markt. Het experiment zal volgend jaar plaatsvinden in 2021.

Bronnen o.a. CannabisNewsNetwork (EN), SensiSeeds (EN), Volteface (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top