Home Cannabis Een illegaal laboratorium gaat wiet testen en roept iedereen op: ‘Kom langs, want je wilt weten wat je rookt’

Een illegaal laboratorium gaat wiet testen en roept iedereen op: ‘Kom langs, want je wilt weten wat je rookt’

door Team Inc.

Producten in de supermarkt hebben een etiket, maar wie een zakje wiet koopt, heeft geen idee wat er in zit. Vreemd, vindt Rinus Beintema die daarom (illegaal) het Highlab opent: een laboratorium voor wiettests waar iedereen terecht kan.

Coffeeshophouders zijn enthousiast, maar ook terughoudend. De enige wietvariant die in Nederland getest mag worden is de medicinale cannabis waarop de staat toeziet: die van Bedrocan in Veendam. Voor recreatief gebruik testen, is verboden. Toch begint Beintema er mee. Vanaf 1 januari kan iedereen terecht in het Highlab in Leeuwarden voor tests: van gebruikers tot coffeeshophouders.

Van medicinaal naar recreatief

Beintema is een bekende in cannabiswereld. De Leeuwarder zette eerder de Social Club op, met vestigingen in onder meer Groningen en Leeuwarden. De club verstrekt medicinale wietolie aan een kleine 15.000 leden. Ook dat is illegaal, maar tot nog toe wordt de club geen strobreed in de weg gelegd. Dat heeft mogelijk te maken met de vele afnemers die er baat bij zeggen te hebben; onder meer mensen met MS, kanker en spasmen, gebruiken de wietolie voor pijnverlichting.

Beestjes en gifstoffen

Alle wietolie die verstrekt wordt, is eerst gecheckt in het Highlab, zegt Beintema. ,,In heel veel wietsoorten zitten beestjes of gifstoffen om die beestjes te bestrijden. Dat wil je niet binnen krijgen.” En dus is het volgens hem hoog tijd om ook de wiet voor recreatief gebruik onder de loep te nemen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed onderzoek naar wiet. En inderdaad: in 23 van de 25 geteste soorten werden bestrijdingsmiddelen gevonden. Alarm sloeg het RIVM niet. De hoeveelheid zou zo laag zijn dat er geen risico’s zijn voor de gebruiker, net zoals bij groente en fruit. ,,Maar’’, zegt Ferry de Boer van de Bond van Cannabis Detaillisten: ,,Wiet roken we. En wat gebeurt er als je die pesticiden verbrandt? Dat weten we niet.”

B881519406Z.1 20181120122318 000+GVB14M12C.1 0Rinus Beintema voor de Social Club in Groningen. Foto: DvhN/Roelof van Dalen

 

Die zorg heeft ook Beintema. ,,Heel vaak komen we chlorides tegen. Dat wil je echt niet roken.’’ In het lab laat hij een microscoopfoto zien. Te midden van de groene wiet zit een rood monstertje. ,,Een spintmijt. Zal wel knetteren als je hem oprookt. Maar ik maak me vooral zorgen om de toename van middelen die kwekers gebruiken om dit soort beestjes te voorkomen.’’

Dat constateerde KRO Brandpunt eerder al. De makers van een tv-uitzending denken dat bestrijdingsmiddelen in wiet vaker voorkomen doordat kleine biologische telers uit de markt zijn gedrukt door de grote georganiseerde wietteelt.

‘Belang roker moet voorop staan’

Eigen verantwoordelijkheid, zullen sommigen zeggen. Wie wiet rook, neemt een risico. Maar dat gaat er bij Hein Schafrat niet in. Hij is coffeeshophouder in Haarlem en voorzitter van het Platform Cannabisondernemingen Nederland. ,,12,8 procent van de Nederlanders gebruikt dat spul nu eenmaal. Hun belang moet voorop staan. Voor allerlei branches is vastgelegd dat er niets verkocht mag worden zonder etiket, dan kun je toch niet goedpraten dat dat bij wiet wel mag?”

Als het aan Beintema ligt, komt iedereen bij hem testen. Dat willen ook veel coffeeshophouders dolgraag. Sommigen doen dat ook, terwijl ze daarmee risico lopen. ,,Ik wil weten wat ik verkoop’’, zegt een Utrechtse coffeeshophouder die zijn wiet laat testen bij het Highlab. Hij wil anoniem blijven. ,,Ik zou aan iedereen willen laten weten dat ik geteste wiet verkoop, maar hoe krom ook; dit mag niet.’’

Leeuwarder wietolie-roerganger moet zich melden bij politie: ‘Kom maar op met dat proces’
Lees verder

Het achterdeurbeleid

Toch lijkt het er er niet op dat hij veel hoeft te vrezen. De testlabs worden zo goed als gedoogd. Voor het Highlab in Leeuwarden werden er elders in het land al enkele geopend. En bij geen van die labs stond meteen daarna een politiemacht op de stoep. De gang van zaken lijkt precies te passen bij het Nederlandse achterdeurbeleid waarbij coffeeshophouders wel wiet mogen verkopen, maar niet mogen inkopen. ,,We hebben dan ook al vaak gezien dat rechters het beu zijn dat te veroordelen”, zegt Schafrat van het Platform Cannabisondernemingen.

Gaat er verandering komen? Het landelijke wietexperiment is in de maak waarbij wietteelt gereguleerd wordt. In het adviesrapport staat dat er een onafhankelijke kwaliteitscontrole en analyse op cannabis uitgevoerd zou moeten worden.

Voorvechter

Beintema duurt het veel te lang voor het zover is. En dus gaat hij vast aan de slag. Bij de medicinale Social Club ging dat tot nu toe zonder problemen met justitie. Al sinds het begin hoopt Beintema op een proces: ,,Juist om aan te tonen en te bespreken wat er mis is met het huidige achterdeurbeleid.’’

Highlab 5 Een stukje wiet in het testlab.

 

Lees het volledige artikel op lc.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter