Eigenaar krijgt honderden kilo’s designerdrugs terug

door Team Inc.

designerdrugs in zakjes

Een ondernemer uit Zaanstad krijgt honderden kilo’s drugs terug met een geschatte straatwaarde tussen de zes en acht miljoen euro. De drugs werden medio oktober in beslag genomen.

Medio oktober werden aan de Penningweg in Zaandam bij een controle door gemeente, politie en omgevingsdienst bedrijfspanden gecontroleerd, daarbij werden honderden kilo’s van verschillende designerdrugs gevonden. Het bleek echter niet om ‘verboden’ drugs te gaan. De chemische verbinding was niet verboden in de Opiumwet waardoor de middelen teruggeven moeten worden en de eigenaar niet vervolgd kan worden. Op vrijdag 24 november gaat het pand weer open en kan de eigenaar beschikken over de grondstoffen.

Het is dweilen met de kraan open. Voor iedere stof die verboden wordt, ligt er alweer een nieuwe op de plank om te lanceren. Door de samenstelling steeds te veranderen, kunnen criminelen ongestoord hun gang gaan.

Wetgeving designerdrugs

Burgemeester Jan Hamming en teamchef van de politie Zaanstreek Sherwin Tjin-Asjoe roepen na deze teleurstelling de Tweede Kamer op om met spoed het wetsvoorstel tot wijziging van de Opiumwet te behandelen. Drugscriminelen kunnen volgens hen nu “met speels gemak de huidige wetgeving omzeilen.”

In juli 2022 is er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend om de Opiumwet aan te passen: “We staan nu met lege handen vanwege het gebrek aan wettelijke rugdekking. Criminelen kunnen zich verrijken met miljoenen en de volksgezondheid loopt gevaar omdat deze designerdrugs de samenleving in verdwijnen. Het is totaal onverantwoord dat deze wet nu al anderhalf jaar blijft liggen. Langer wachten kan echt niet. Behandeling staat nu gepland op eind februari 2024, maar nog drie maanden wachten is schandalig. Wij roepen de Tweede Kamer op dit wetsvoorstel met spoed te behandelen.”

Bron: Parool.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]