skip to Main Content
Menu
Ex-coffeeshophouder Van Laarhoven Terug In Nederland Na Slopend Thais Gevangenschap

Ex-coffeeshophouder van Laarhoven terug in Nederland na slopend Thais gevangenschap

Spread the love ✌🏼

Ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven (59) is sinds gisteren op Nederlandse bodem. De ex-coffeeshophouder werd ruim 5 jaar geleden in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen van geld dat hij hier in Nederland had verdiend met zijn coffeeshop.

De Nederlandse ondernemer zat samen met zijn Thaise vrouw vijf jaar vast in erbarmelijke omstandigheden en is er slecht aan toe. Van de 75 jaar die tegen hem werd geëist in hoger beroep zou hij 20 jaar moeten uitzitten in een Thaise cel. Iets wat hij volgens sommigen niet overleefd zou hebben. Van Laarhoven zat vast in Bangkok en keerde gister terug na bemiddelingsacties van Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid.

Onmenselijk

Nadat hij landde op Schiphol werd hij linea recta naar de gevangenis in Vught gebracht. Terwijl zijn advocaat Gerard Spong veel liever had gezien dat zijn cliënt werd overgebracht naar een ziekenhuis wegens zijn slechte gezondheidstoestand. Vanochtend sprak Spong met van Laarhoven in de penitentiaire inrichting in Vught. De Thaise vrouw van van Laarhoven werd veroordeel voor 11 jaar gevangenisstraf en zit nog vast. Van Laarhoven mocht geen familie zien voordat hij naar Vught werd gebracht. Ook dat hadden Spong en kantoorgenoot Smeets liever anders gezien. Broer Frans was furieus en noemde deze behandeling onmenselijk. Ik had hem beloofd om er te zijn, maar werd niet toegelaten, zo liet hij weten. “Het voelt alsof ik hem heb verraden”, zei hij gister in de Nederlandse talkshow Jinek.

Gerechtelijke blunder

De zaak kwam aan het rollen nadat het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) in 2014 om hulp bij een juridisch onderzoek tegen Van Laarhoven had gevraagd. De Thaise autoriteiten wisten tot die tijd van niks en pakten hem niet veel later op. “Hij is flink in het pak genaaid”, aldus misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Ombudsman oordeelde dat de zaak niet deugde en dat de Nederlandse politie en justitie onzorgvuldig handelde in deze kwestie. Door de politieke druk vanuit Den Haag voelde minister Grapperhaus zich genoodzaakt om een bezoek te brengen aan Thailand om Van Laarhoven terug te halen. Gister was het moment dan eindelijk jaar. Het Nederlandse hof zette de straf om naar 10 jaar en 8 maanden. Of er sancties volgen voor Justitie in deze zaak, moet nog blijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top