Designerdrug 3-MMC komt op lijst met verboden middelen

door drugsinc

Designerdrug 3-MMC komt op lijst met verboden middelen

Nederland – Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft besloten de legale toegang tot designerdrug 3-MMC ernstig te beperken door het op de lijst II van verboden middelen onder de Opiumwet te plaatsen. Het besluit is genomen uit bezorgdheid dat het medicijn, dat samenhangt met tal van gezondheidsrisico’s, steeds populairder wordt onder jongeren in Nederland.

“De legale status geeft deze drug een vals, onschuldig imago, daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Het is gevaarlijk spul waar we ons tegen moeten beschermen door onze jeugd ervoor te waarschuwen”, aldus de minister van Volksgezondheid heer Blokhuis.

Het verbod op 3-MMC zal naar verwachting in het najaar van 2021 ingaan. De drug is in de meeste landen al illegaal. Het beperken van de toegang is bedoeld om de bevolking erop te wijzen dat het gebruik van 3-MMC kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk of hoge lichaamstemperatuur behoren tot de gezondheidsproblemen die verband houden met het gebruik van het medicijn.

Het verbod in Nederland op 3-MMC zal naar verwachting dit najaar ingaan. (afb.)
Het verbod in Nederland op 3-MMC zal naar verwachting dit najaar ingaan. (afb.)

Volgens het coördinatiepunt voor de beoordeling en monitoring van nieuwe geneesmiddelen (CAM) neemt het aantal gezondheidsnoodsituaties na gebruik van 3-MMC toe. Bovendien was het medicijn vanwege zijn huidige juridische status zeer gemakkelijk en overal verkrijgbaar.

“3-MMC wordt steeds populairder, vooral onder jongeren. Vanuit verschillende delen van het land krijgen we verontrustende signalen over deze drug. Ik ben blij dat de CAM in zo korte tijd tot een beoordeling is gekomen, zodat we nu actie kunnen ondernemen ”, aldus Blokhuis.

De CAM beveelt ook aan om gebruikers van 3-MMC bewust te maken van de negatieve gezondheidseffecten van het gebruik ervan. Daarom zal de toezichthoudende instantie zich naast het verbod ook inspannen voor voorlichting en verbetering van de preventie.

Bronnen o.a. CCEIT (EN), NLTimes (EN), Nos (NL)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]