Genetisch onderzoek naar cannabisverlaving en stoornissen

door Team Inc.

cannabis-joint

Gegevens van meer dan een miljoen genomen (genetische samenstelling) bieden nieuwe inzichten in overmatig cannabisgebruik en de relatie ervan met andere ziekten.

Door het genoom van meer dan een miljoen mensen te analyseren, hebben onderzoekers stukjes DNA geïdentificeerd die in verband kunnen worden gebracht met cannabisverslaving. Ze ontdekten ook dat sommige van dezelfde gebieden in het genoom geassocieerd worden met andere gezondheidsproblemen, zoals longkanker en schizofrenie.

Cannabisverslaving

De bevindingen zijn het bewijs dat wietverslaving substantiële risico’s voor de volksgezondheid kan hebben als het gebruik toeneemt”, zegt Daniel Levey, een medisch neurowetenschapper aan de Yale University in New Haven, Connecticut, en co-auteur van de studie, die in Nature is gepubliceerd.

Recreatief gebruik is legaal in ten minste acht landen, en 48 landen hebben het medicinale gebruik van de drug gelegaliseerd voor aandoeningen als chronische pijn, kanker en epilepsie. Maar een derde van de mensen die cannabis gebruiken, raakt uiteindelijk verslaafd of gebruikt de drug op een manier die schadelijk is voor hun gezondheid. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat er een genetische component is en hebben verbanden aangetoond tussen problematisch wietgebruik en sommige vormen van kanker en psychiatrische stoornissen.

Psychiatrische stoornissen

Drugsgebruik en verslaving kunnen zowel door de genen van mensen als door hun omgeving worden beïnvloed, wat het uiterst moeilijk maakt om ze te bestuderen, zegt Levey. Maar het team kon voortbouwen op gegevens uit eerder werk door genetische informatie uit aanvullende bronnen op te nemen, voornamelijk het Million Veteran Program – een in de VS gevestigde biobank met een grote genetische database die tot doel heeft de gezondheidszorg voor voormalige militairen te verbeteren. De analyse omvatte meerdere etnische groepen, een primeur voor een genetisch onderzoek naar cannabismisbruik.

Naast het identificeren van gebieden in het genoom die hierbij betrokken zouden kunnen zijn, zagen de onderzoekers ook een bidirectioneel verband tussen overmatig cannabisgebruik en schizofrenie, wat betekent dat de twee aandoeningen elkaar kunnen beïnvloeden. Deze bevinding is intrigerend, zegt Marta Di Forti, een psychiater-wetenschapper aan King’s College London. Cannabisgebruik “is de meest vermijdbare risicofactor” voor schizofrenie. Genetische gegevens kunnen in de toekomst worden gebruikt om mensen te identificeren en te ondersteunen die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van psychiatrische stoornissen door cannabisgebruik.

Bron: Nature.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]