Piloot at paddo’s voor moordaanslag

door Team Inc.

Vliegtuig-Alaska-airlines

Een piloot die ervan werd beschuldigd de motoren van een vliegtuig van Alaska Airlines tijdens de vlucht uit te willen schakelen, vertelde de politie achteraf dat hij een zenuwinzinking had. De man claimt twee dagen eerder psychedelische paddenstoelen (paddo’s) te hebben genomen.

De piloot, die naar zeggen 40 uur niet had geslapen na paddo-gebruik, buiten dienst wilde de motoren van het vliegtuig uitschakelen op een vlucht van Horizon Airlines van Washington naar San Francisco. Hij wordt beschuldigd van 83 pogingen tot moord.

Na een kort handgemeen werd de 44-jarige Joseph David Emerson uit de cockpit gezet en tegengehouden door leden van het cabinepersoneel. De vlucht werd omgeleid, zodat hij in Portland kon worden gearresteerd. De man werd dinsdag door de staatsrechtbank van Oregon aangeklaagd voor 83 pogingen tot moord – één voor elke persoon aan boord van het vliegtuig, behalve hijzelf – en één keer voor het in gevaar brengen van een vliegtuig.

Paddo-piloot aangeklaagd

De twee piloten die vlucht 2059 bestuurden, vertelden de onderzoekers, volgens beëdigde verklaringen, dat Emerson terloops met hen was begonnen te praten, voordat hij plotseling zijn radiokoptelefoon door de cockpit slingerde en zei: “Het gaat niet met mij.”

Vervolgens reikte hij omhoog en pakte twee roodgekleurde brandblushandvatten en trok ze naar beneden. Er volgde een handgemeen toen een van de twee piloten snel Emerson’s pols vastpakte om te voorkomen dat hij de handgrepen volledig vastpakte, terwijl de ander een noodgeval tijdens de vlucht afkondigde, voordat Emerson abrupt weer stil werd en de cockpit verliet. De cockpitbemanning vertelde de onderzoekers later dat als Emerson erin was geslaagd de afsluithendels volledig in te zetten, het vliegtuig “seconden verwijderd” was van het veranderen in een zweefvliegtuig.

In zijn interview met de politie erkende Emerson dat hij aan de handvatten had getrokken en zei dat hij dit deed omdat hij het gevoel had dat hij probeerde te ontwaken uit een droom. Nadat hij de cockpit had verlaten, werd hij naar de achterkant van het vliegtuig begeleid, op de stoel van een stewardess geplaatst en voorzien van handboeien, nadat hij het cabinepersoneel had gewaarschuwd: “Je moet me nu meteen boeien, anders wordt het erg.”

Volgens de verklaringen vertelde Emerson na zijn arrestatie aan de politie dat hij tijdens het incident in een mentale crisis verkeerde en de afgelopen zes maanden met depressies kampte. Volgens de gerechtelijke documenten vertelde hij de politie ook dat hij voor het eerst ‘paddo’s’ had ingenomen, ongeveer 48 uur voordat hij aan boord van het vliegtuig ging.

Hij pleitte dinsdag tijdens een korte voorgeleiding bij de Multnomah County Circuit Court in Portland niet schuldig te zijn aan deze aanklachten, en kreeg het bevel in hechtenis te blijven in afwachting van een hoorzitting over detentie die binnen de komende vijf dagen zou plaatsvinden.

Alaska Airlines meldde geen gebreken in het arbeidsverleden van Emerson. En het hoofd van een Californische vliegclub waar hij ooit lid van was, zei dat het vermeende gedrag van zondag volledig in strijd was met de nauwgezette, zachtaardige familieman die hij zich Emerson herinnerde.

Medisch onderzoek heeft aangetoond dat psilocybine, een natuurlijk voorkomend hallucinogeen in bepaalde paddenstoelvariëteiten en de werkende stof die in paddo’s voorkomt, gunstig is bij de behandeling van angst, depressie en andere psychische stoornissen. Een stemmaatregel die in 2020 door de kiezers werd goedgekeurd, maakte van Oregon de eerste Amerikaanse staat die psilocybine decriminaliseerde en het therapeutisch gebruik ervan onder toezicht voor volwassenen legaliseerde.

Bron: Reuters.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]