Hasj nu 25 procent krachtiger blijkt uit wereldwijd onderzoek

door Team Inc.

16-11-2020-Hasj nu 25% krachtiger blijkt uit wereldwijd onderzoek

Hasj – of cannabishars – is de afgelopen halve eeuw met bijna 25 procent sterker geworden, zo blijkt uit een groot internationaal onderzoek.

Concentraties van THC zijn gestegen, blijkt uit data van meer dan 80.000 cannabismonsters van straatdrugs. Cannabis is de meest gebruikte illegale drug ter wereld. Onderzoekers van de Addiction and Mental Health Group aan de Universiteit van Bath analyseerden de verzamelde gegevens die in de afgelopen 50 jaar zijn getest in de VS, het VK, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Italië en Nieuw-Zeeland.

Hun bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift Addiction, onthullen dat de concentraties THC – het bedwelmende bestanddeel van cannabis dat verantwoordelijk is voor een highbij gebruikers – in de loop van de tijd zijn veranderd.

Sterke toename van THC in Hasj

In cannabis zijn de THC-concentraties tussen 1970 en 2017 met 14% gestegen. Dit was vooral te danken aan een toenemend marktaandeel van sterkere variëteiten, zoals sinsemilla. De concentraties in cannabishars, die wordt gewonnen uit cannabisbladeren, zijn tussen 1975 en 2017 met 24% gestegen. Dit was het equivalent van een toename van 5 mg THC per jaar. Eén dosis van 5 mg is volgens de onderzoekers voldoende voor milde intoxicatie.

“Cannabis is in de loop van de tijd steeds sterker geworden, zodat het tegenwoordig enorm verschilt van de drug die 50 jaar geleden door mensen werd gebruikt”, aldus hoofdauteur dr. Tom Freeman. “Ook de houding tegenover cannabis is in de loop van de tijd veranderd. Er is nu een grotere waardering voor het complexe samenspel met de geestelijke gezondheid en mogelijke medicinale toepassingen van cannabis.” Deze drug lijkt de toekomst te hebben als het gaat om de natuurlijke behandeling voor tal van klachten, aandoeningen en ziekten. Mits er meer wetenschappelijk onderzoek volgt om het effect en de bijwerkingen beter te leren kennen.

Meest gebruikte drug

“Cannabishars wordt vaak gezien als een veiligere cannabissoort, maar onze bevindingen tonen aan dat het nu sterker is dan wiet”, zei co-auteur Sam Craft. “Traditioneel bevat cannabishars veel lagere hoeveelheden THC met gelijke hoeveelheden CBD (cannabidiol, waarvan wordt aangenomen dat het enkele gezondheidsvoordelen heeft). De CBD-concentraties zijn stabiel gebleven, maar de THC is aanzienlijk gestegen, wat betekent dat het schadelijker is dan jaren geleden.” Toch is het matig gebruik van cannabis zeker niet gevaarlijker dan het gebruik van het sociaal geaccepteerde alcoholgebruik.

Cannabis is de meest gebruikte ‘illegale’ drug ter wereld, maar is gelegaliseerd in bijvoorbeeld Canada, Uruguay en verschillende staten in de VS en wint iedere dag aan populariteit. De onderzoekers hebben betoogd dat toenames in de sterkte van cannabis de noodzaak benadrukken van schadebeperkende strategieën die vergelijkbaar zijn met die voor alcohol – zoals standaardeenheden en richtlijnen voor veiligere consumptielimieten.
“Naarmate de sterkte van cannabis is toegenomen, neemt ook het aantal mensen toe dat in behandeling gaat voor problemen met cannabisgebruik”, zei Freeman. “Er gaan nu meer Europeanen naar de drugsbehandeling vanwege cannabis dan door heroïne of cocaïne.”

Lees meer op theguardian.com (Bron)

Gerelateerde artikelen

1 opmerking

кухонний кран з нержавіючої сталі з шланг для витяжки 21 november 2020 - 05:10

Це чудово. багато чого навчитися. Дякую, що поділились

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]