Zal de regering-Biden het Amerikaanse cannabisbeleid herzien?

door Team Inc.

cannabis-Amerika

Het Amerikaanse cannabisbeleid is naar voren geschoven nadat president Joe Biden gratie verleende aan Amerikanen die federaal waren veroordeeld voor het bezit van kleine hoeveelheden van de drug.

Biden drong er ook bij gouverneurs op aan hetzelfde te doen bij staatsmisdrijven en riep op tot een herziening van de drug. De federale wet classificeert cannabis momenteel als een door Schedule I gereguleerde stof, wat betekent dat het “momenteel geen geaccepteerde medische status heeft en een hoog potentieel voor misbruik”.

Te zwaar bestraft

Marihuana wordt in de wet hetzelfde bestempeld als heroïne en LSD en wordt zelfs hoger geclassificeerd als fentanyl en methamfetamine, die op dit moment verantwoordelijk zijn voor duizenden doden door verslaving en overdosis. “Het slaat nergens op”, zei Biden donderdag, terwijl hij zijn procureur-generaal en gezondheidssecretaris opdroeg toezicht te houden op een herziening.

“Te veel levens zijn op zijn kop gezet vanwege onze mislukte benadering van marihuana. Het is tijd dat we deze fouten rechtzetten.” Het nieuws kwam voor velen als een verrassing, maar het heeft de cannabisvoorraden in vuur en vlam gezet. Voorstanders zeggen dat de stap een eerste, zij het achterstallige, stap is om een ​​industrie van $ 33 miljard (£ 30 miljard) uit de schaduw te halen en hulp te bieden aan degenen die getroffen zijn door een “oorlog tegen drugs” die in de jaren zeventig begon.

“Het is een welkome aanzet voor een gesprek”, zegt Kassandra Frederique, uitvoerend directeur van de non-profitorganisatie Drug Policy Alliance. “We hebben gewacht op federale actie rond hervorming, dus we verwelkomen de kans om een veel breder gesprek over hervorming te voeren.”

Zoals het Witte Huis zelf heeft opgemerkt, is de gratie van Biden – voor “eenvoudig bezit” – beperkt. Slechts ongeveer 6.500 mensen met federale veroordelingen en enkele inwoners van het District of Columbia (DC) komen in aanmerking voor de vrijstelling.

Dat komt omdat, hoewel sinds 1965 bijna 29 miljoen Amerikanen zijn gearresteerd voor cannabisgerelateerde overtredingen, niemand momenteel alleen voor bezit in de federale gevangenis zit. Bovendien zijn de meeste veroordelingen voor bezit op staats- en lokaal niveau, en presidentiële gratie is alleen van toepassing op federale aanklachten.

Cannabis schrappen uit de Controlled Substances Act

Frederique en aanverwante organisaties willen echter nog een stap verder gaan door cannabis te schrappen uit de Amerikaanse Controlled Substances Act van 1970 en het op dezelfde manier te reguleren als alcohol of tabak.
Want stelt ze: mensen kunnen nog steeds strafrechtelijk vervolgd worden, cannabis-onderzoek wordt nog steeds met belemmeringen geconfronteerd, veel mensen hebben geen toegang tot medicinale cannabis programma’s, mensen worden nog steeds ontslagen voor het gebruik van cannabis, Banken aarzelen om leningen te verschaffen aan ondernemers in de branche en ondernemers en bedrijven hebben soms geen toegang tot financiering.

Legalisering en herclassificatie van cannabis

Als de door Biden geïnitieerde beoordeling uiteindelijk oproept tot herclassificatie van cannabis, zal de federale overheid de hervormingen die in verschillende Amerikaanse staten al aan de gang zijn, inhalen. Momenteel hebben 37 staten en DC medicinale cannabis gelegaliseerd, terwijl 19 staten de drug hebben goedgekeurd voor recreatief gebruik. Dat vertegenwoordigt ruim 40% van de Amerikaanse bevolking.

Kiezers in nog vijf staten – Arkansas, Maryland, Missouri, North Dakota en South Dakota – zullen volgende maand stemmen over het al dan niet toestaan ​​van recreatief cannabisgebruik, met naar verwachting nog minstens vier referenda in 2023 en 2024.

Het is een weerspiegeling van hoe de politieke kijk op cannabishervorming in korte tijd is veranderd. Uit een peiling van Gallup vorig jaar bleek dat een recordaantal van 68% van de Amerikanen nu voorstander is van het legaliseren van de drug.
Democraten en onafhankelijken zijn voor versoepeling van de beperkingen op cannabisgebruik. Ook ongeveer de helft van de Republikeinen is aan boord, zo blijkt uit de peiling.

“Het intrekken van het federale verbod op marihuana is niet alleen goed beleid die zijn positie zal versterken. Het is ook goede politiek”, vertelde Paul Armentano, adjunct-directeur van de belangenorganisatie van de National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML), aan de BBC.

Bron: BBC.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]