Illegale visserij even lucratief als drugshandel in de Amazone

door Team Inc.

2022-07-03-Illegale visserij even lucratief als drugshandel in de Amazone

De illegale visserij en houtkap in de Javari-vallei, een van de grootste inheemse gebieden in Brazilië, is net zo lucratief geworden als de drugshandel en opereert onder een onderling verbonden paraplu van georganiseerde misdaad, zegt Alexandre Saraiva, een hoge federale politiefunctionaris.

Saraiva was tot 2021 hoofdinspecteur van de staat Amazonas, toen hij door de regering-Bolsonaro aan de kant werd gezet na het leiden van een onderzoek dat de voormalige Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles in verband bracht met illegale houtkap in het regenwoud.

Smokkel van drugs, tropische vissen en schildpadden

Saraiva: “We hebben tientallen boten in Manaus, de hoofdstad van de staat Amazonas, gestopt die zowel drugs als de vissoort pirarucu vervoerden. Een enkele boot kan vijf ton pirarucu – ook wel bekend als Arapaima – vervoeren, wat uiteindelijk kan worden verkocht voor $ 50.000.

“Illegaal vissen kost bijna niets”, legde hij uit. “Het aas is niet duur, ze zijn relatief gemakkelijk te vangen en het personeel is goedkoop.” Een visser verdient ongeveer één tot tweeduizend Braziliaanse reais (ongeveer $ 400) voor een hele maand werk. “En het brengt veel minder juridische risico’s met zich mee dan drugshandel.”

Houtkap

Loggen is een andere lucratieve criminele activiteit. Saraiva beschreef het geval van een lokale maffiafiguur, Alcides Guizoni, die werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens cocaïnesmokkel, en later zijn activiteiten verlegde naar illegale houtkap waarmee hij, volgens een document van de federale politie, 16,8 miljoen reais ($ 3,2 verdiende) in meer dan vier jaar.

De potentiële winsten die in de Javari-vallei kunnen worden gemaakt, hebben criminele organisaties uit het hele land aangetrokken, waaronder de Family of the North, het Red Command en First Capital Command, drie van de grootste georganiseerde misdaadgroepen van Brazilië – en een lokale drugsbaron die opereert op de Peruaanse kant van de Javari-rivier.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]