Lichtindustrie verdient miljoenen aan wietbranche

door Team Inc.

2019-01-27-Lichtindustrie verdient miljoenen aan wietbranche

“Eindhoven de gekste”, is een leus die je vaak hoort in de lichtstad. Echter zijn ze bij Signify, de nieuwe bedrijfsnaam van Philips Lighting, helemaal niet gek. Het bedrijf verdient namelijk tientallen miljoenen aan de (legale) teelt van cannabis door mee te liften op de explosief groeiende cannabismarkt.

Licht en goede lampen zijn essentieel in de wietteelt. Signify, wereldleider in LED-verlichtingssystemen, maakt daar slim gebruik van en doet indirect goede zaken in de legale wietbranche. Om dit nogal een schimmige markt is, schreeuwt de lampenspecialist dit niet van de daken.

Knipperlichtrelatie

Signify is bang om ernstige reputatieschade op te lopen. Zeker nadat Signify tijdens een eerdere avance met de illegale hennepteelt een rechtszaak te verwerken kreeg tussen 2014 en 2017. De ondernemer Hans Zondervan kocht in deze periode apparatuur en lampen bij Philips om deze vervolgens te verpatsen aan de illegale cannabisindustrie. Toen Philips hier lucht van kreeg, werd deze samenwerking verbroken. Zondervan sleepte de lampenspecialist echter voor het gerecht, omdat Philips in het geheim door zou zijn gegaan met leveren. Na een slepende zaak werd Philips uiteindelijk in het gelijk gesteld.

Kas(sa)

Na de legalisering van de verkoop en het recreatief gebruik van cannabis in Canada, zag Signify (Philips) zijn kans echter schoon. “We hadden laatst nog een grote order van 8000 LED-lampen, waarbij de binnenhuls van Signify is”, zo verklaart een kassenbouwer tegen RTL-Z over een opdracht die hij deed voor een Canadese cannabisproducent. Ondanks de legalisering en het veranderende beleid omtrent cannabis, loopt het bedrijf niet te koop met de grootschalige inkomsten uit deze ‘groene’ industrie.

Slaatje slaan

“In lijn met onze Global Business Principles, is het ons beleid om geen verlichtingsproducten te leveren aan de cannabisindustrie. Hierop zijn echter case-by-case uitzonderingen mogelijk in landen waar bepaalde toepassingen door de lokale wet en/of relevante overheid zijn toegestaan”, zo laat een woordvoerder weten aan RTL. Een uitspraak die zoveel zegt dat het lampenbedrijf weldegelijk hun groene slaatje uit de wietteelt slaat. Dit blijkt ook uit de verschillende verhalen die de ronde doen over de fabrikant. Tuinbouwbedrijven uit het Westland en een toeleverancier bevestigen aan RTL Z dat Signify miljoenen euro’s verdient aan de cannabusiness.

‘Op teelt’

Een van de kassenbouwers, die ook niet met naam en toenaam genoemd wil worden: “Het is hun dingetje, indoor teelt. En cannabis is gewoon een onderdeel van die teelt”. Iedereen profiteert volgens hem van de hennephype, Signify ook. Hij begrijpt wel waarom Signify het liever stil houdt, ‘je schreeuwt niet van de daken dat je geld verdient aan deze industrie’. Zelfs met de legalisering van medicinaal en recreatief wietgebruik in 9 Amerikaanse Staten en in heel Canada is het er niet gemakkelijk op geworden voor het bedrijf.

In 2016 noemde Jeff Cassis, senior vice-president van Philips Lighting, de legalisering van softdrugs in de Verenigde Staten al ‘een geweldige kans’, schreef De Telegraaf. In Nederland viel deze uitspraak niet in goede aarde en wist het hoofdkantoor niet hoe snel ze deze uiting moesten ontkrachten. Dat Signify de wietindustrie niet direct ondersteunt, betekent echter niet dat hun lampen via tussenpartijen – zoals Gavita, Hortilux en Megaphoton – alsnog in de wietkassen in Canada belanden.

Miljarden marihuana

Met de legalisering van de teelt, verkoop en het gebruik van recreatieve en medicinale wiet in veel Amerikaanse staten en in Canada is er een nieuwe, interessante miljardenbusiness ontstaan. Start-ups, investeerders – zoals drank en tabaksfabrikanten – en grote multinationals profiteren van deze florerende markt.

Het Californische marktonderzoeksbureau Grand View Research verwacht dat de wereldwijde markt voor legale medische en recreatieve marihuana in 2025 zo’n 146 miljard dollar waard is. In 2016 was de wereldwijde markt voor wiet nog rond de 9 miljard dollar waard, zo valt te lezen in een artikel van RTL Nieuws.

Bron:https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/4587141/signify-cannabis-stiekem-miljoenen

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]