Marihuana roken voor 1/3 van de Amerikanen nu legaal. Hoe beïnvloedt wiet je hersenen en lichaam?

door drugsinc

Marihuana roken voor 1/3 van de Amerikanen nu legaal. Hoe beïnvloedt wiet je hersenen en lichaam?

Marihuana kan je een goed gevoel geven.

Een van de actieve ingrediënten van wiet, tetrahydrocannabinol (THC), bij het marihuana roken werkt samen met het beloningssysteem van de hersenen, het deel dat is voorbereid om te reageren op dingen die ons een goed gevoel geven, zoals eten en seks.

Bij overmatige opwinding door drugs wekt het beloningssysteem gevoelens van euforie op. Dit is ook de reden waarom sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat overmatig marihuanagebruik voor sommige mensen een probleem kan zijn – hoe vaker je die euforie opwekt, hoe minder je je voelt tijdens andere lonende ervaringen.

Op korte termijn kan het ook je hart sneller doen kloppen. Binnen een paar minuten nadat je marihuana hebt ingeademd, kan je hartslag met 20 tot 50 slagen per minuut toenemen. Volgens het National Institute on Drug Abuse kan dit 20 minuten tot drie uur duren.

Vorig jaar leek een studie gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology te suggereren dat marihuana-rokers een drievoudig hoger risico lopen om te overlijden aan hoge bloeddruk dan mensen die nooit hebben gerookt – maar de studie kwam met een belangrijk voorbehoud: het definieerde een marihuanagebruiker ”iedereen die de drug ooit” heeft geprobeerd.

Onderzoek suggereert dat dit een slechte veronderstelling is – en een die de resultaten van het onderzoek had kunnen verstoren… Andere onderzoeken zijn ook tot de tegenovergestelde conclusie van het huidige onderzoek gekomen. Volgens de Mayo Clinic kan het gebruik van cannabis juist resulteren in een verlaagde – niet verhoogde – bloeddruk.

Bij marihuana roken ook CBD

Wiet bevat cannabidiol, of CBD, een chemische stof die niet verantwoordelijk is om je high te maken, maar waarvan wordt aangenomen dat deze verantwoordelijk is voor veel van de therapeutische effecten van marihuana. Die voordelen kunnen pijnverlichting of mogelijke behandeling voor bepaalde soorten epilepsie bij kinderen omvatten.

Het nieuwe rapport vond ook overtuigend of substantieel bewijs – de meest definitieve niveaus – dat cannabis een effectieve behandeling kan zijn voor chronische pijn, wat te maken zou kunnen hebben met zowel CBD als THC. Volgens het rapport is pijn ook “verreweg de meest voorkomende” reden waarom mensen medicinale marihuana aanvragen.

Wat zijn de gevolgen voor mensen die regelmatig marihuana roken? (afb.)
Wat zijn de gevolgen voor mensen die regelmatig marihuana roken? (afb.)

Mensen die regelmatig marihuana roken, hebben volgens het rapport meer kans op chronische bronchitis. Er zijn ook aanwijzingen dat stoppen met roken deze symptomen verlicht.

Maar misschien verrassend genoeg vonden de auteurs van het rapport matig bewijs dat cannabis geen verband hield met een verhoogd risico op longkanker of hoofd-halskanker die gepaard gaat met het roken van sigaretten.

Op basis van het beschikbare bewijs en de gesprekken met onderzoekers, zijn er goede redenen om aan te nemen dat marihuana potentieel waardevolle medische toepassingen heeft. Tegelijkertijd weten we dat, zoals bij elke stof, niet elk gebruik risicovrij is.

Er is meer onderzoek nodig om erachter te komen hoe de aandoeningen die cannabis kunnen helpen het beste kunnen worden behandeld en hoe de risico’s van medisch of recreatief gebruik kunnen worden geminimaliseerd.

Bronnen o.a. BusinessInsider (EN), GeneticLiteracyProject (EN), SagePub (EN), Time (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]