Mexicaanse wetgevers verzekeren dat cannabiswet eind dit jaar wordt aangenomen

door drugsinc

Mexicaanse wetgevers verzekeren dat cannabiswet eind dit jaar wordt aangenomen

De Mexicaanse wetgevers blijven de verzekering geven dat de lang uitgestelde cannabiswet van het land tegen eind december dit jaar, wanneer de huidige zittingsperiode afloopt, zal worden goedgekeurd. Intussen proberen activisten de zaak in eigen handen te nemen door verordeningen voor te stellen voor het consumeren van wiet in openbare ruimtes.

Afgelopen maandag zei Senaatsvoorzitter Ricardo Monreal Avila van de regeringspartij Morena dat hij en zijn collega’s tijdens een vergadering van de Politieke Coördinatieraad overeenkwamen om prioriteit te geven aan de cannabiswet, en dat het hun bedoeling is om die volgende maand goed te keuren.

Maar dit is niet de eerste keer dat de politicus zijn intenties heeft uitgesproken om met de wetgeving door te gaan.

Vorige maand zei Monreal in een verklaring dat legalisering zou leiden tot het royeren van registers voor mensen die zijn aangeklaagd voor kleine cannabisovertredingen, en dat cannabis 1,1 miljard dollar aan belastinginkomsten zou kunnen opleveren.

In september zei senator Julio Ramon Menchaca Salazar tijdens een plenaire vergadering dat de cannabiswet in de volgende periode van de wetgevende zittingen zou worden afgerond, nadat de Gezondheidscommissie het wetsvoorstel heeft besproken.

Activisten stellen ‘sociale’ regels voor roken in Mexicaanse openbare ruimtes voor

Op 4 november organiseerde de prominente activistische groep Plantón 420 een vreedzame demonstratie waarbij cannabisactivisten van het Hooggerechtshof naar het Congres in Mexico liepen om wetgevers eraan te herinneren dat hun rechten nog niet worden gerespecteerd.

“Op federaal niveau hebben we nog steeds geen antwoord op onze vier fundamentele mensenrechteneisen. Dus we denken eraan om ons recht op vreedzaam protest vrijelijk te blijven uitoefenen, rustig te cultiveren en te roken zoals we sinds 2019 hebben gedaan”, luidt een recente verklaring van de groep.

De actiegroep legde uit dat de politie zonder wijziging van de wet op de burgercultuur in Mexico-Stad iedereen kan arresteren die cannabis gebruikt, ondanks het feit dat het Hooggerechtshof verklaart dat het gebruik van wiet geen strafbaar feit is.

De verklaring vermeldt ook hoe cannabisconsumptie op sociaal niveau “schandaliger” is, terwijl het medische eigenschappen heeft en minder gevaarlijk is dan tabak.

“We krijgen deze oneerlijke en onwaardige behandeling door de wet, en gewoon omdat mensen de geur van de plant of het idee om hem te consumeren niet leuk vinden, evenals de stigma’s en vooroordelen van een ‘stoner die high wordt’ en niet omdat de persoon inbreuk maakt op hun rechten.”

Plantón 420 stelde de volgende acht richtlijnen voor verantwoord cannabisgebruik in de openbare ruimte voor:

  • Het verantwoorde gebruik van cannabis uitdragen om te zorgen dat negatieve stigma’s rondom cannabisgebruikers afnemen
  • Gebruik maken van aangewezen rookruimtes zoals tabaksconsumptieruimtes
  • Niet roken in de buurt van kinderen of speeltuinen
  • Let op de rookuitstoot om anderen niet lastig te vallen
  • Geen verkoop of aankoop van cannabis in de openbare ruimte
  • Gooi geen cannabis resten op de grond en houd consumptieruimten schoon
  • Verwacht niet dat mensen cannabis delen of cadeau doen
  • Gebruik je onderarm om je mond te bedekken wanneer je hoest in een consumptieruimte

Sinds 2018 verklaarde het Hooggerechtshof cannabisgebruik tot een mensenrecht en eiste wetgevers een wet te maken, een proces dat inmiddels al diverse deadlines heeft gemist.

In plaats van legale cannabiswetgeving hebben ministers artikelen uit de algemene gezondheidswet gewijzigd om het administratieve verbod op cannabis op te heffen en op 15 juli een ongrondwettigheidsverklaring uitgevaardigd.

Een van de wijzigingen is dat Mexicaanse burgers op dit moment namelijk een vergunning moeten krijgen van de Federale Commissie voor de Bescherming tegen Gezondheidsrisico’s (COFEPRIS) en zo niet, dan worden ze gearresteerd en vervolgd.

Bronnen o.a. MarijuanaMoment (EN), Mugglehead (EN), PhoenixNewTimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]