Normaal over drugs

door Team Inc.

2021-11-17-Normaal over drugs

Nederland  door Mr. Kaj Hollemans (KH Legal Advice) (columns KHLA).

Deze week is de nieuwe campagne “normaal over drugs” gestart. Deze campagne is nodig om de eenvoudige reden dat het huidige drugsbeleid van de Nederlandse regering niet werkt. Het drugsbeleid is de afgelopen jaren steeds harder en repressiever geworden. En wat heeft deze aanpak ons opgeleverd? Hoge kosten voor politie en justitie, terwijl drugs goedkoper en makkelijker te krijgen zijn dan ooit. Er is nauwelijks voorlichting, drugsafval wordt gedumpt en de criminaliteit neemt alleen maar toe.

De campagne roept iedereen op om normaal te doen over drugs. Als je drugs als normale producten beschouwt, kun je ook normale regels stellen. Een verbod leidt tot illegale straathandel en slechte drugs. Door drugs te reguleren in plaats van te verbieden, kun je de productie en verkoop van drugs in goede banen leiden, met regels over kwaliteit, veiligheid en gezondheid. Gecombineerd met gerichte preventie en eerlijke voorlichting over de effecten van drugs zorgt dat voor een goed drugsbeleid.

Jaarlijks kost de drugsbestrijding Nederland 4,5 miljard euro. En het wordt alleen maar meer. Dit najaar heeft het kabinet namelijk besloten om nog eens honderden miljoenen extra te besteden aan de “war on drugs”. Nu al wordt meer de helft van de capaciteit van politie en justitie besteed aan drugs. Driekwart van de grote rechercheonderzoeken is gericht op drugs. Het is dweilen met de kraan open.

Een drugsvrije samenleving is een illusie. Het wordt tijd dat de politiek kiest voor een andere aanpak. Door drugs te reguleren, ontneem je criminelen hun verdienmodel. De reactie van de politie daarop is steevast dat criminelen hierdoor niet zullen verdwijnen, maar dat ze zich bezig gaan houden met andere duistere zaken. Dat kan zo zijn, maar dat vind ik nog geen reden om drugs dan maar niet te legaliseren. Want waarom verdienen de 1,7 miljoen mensen die jaarlijks drugs gebruiken geen bescherming? Zij hoeven niet afhankelijk te zijn van criminelen. Dat is een politieke keuze.

In plaats van drugs te bestrijden, kan ook worden gekozen voor strakke handhaving van een goed gereguleerde markt. Consumenten kunnen dan legaal drugs kopen in een veilige omgeving, van een betrouwbare bron. Niet op straat bij een dealer. En omdat op legale producten belasting kan worden geheven, levert regulering zelfs geld op. Daarmee kan goede voorlichting worden gegeven over de effecten en risico’s van drugs en kan serieus aandacht worden besteed aan preventie. Op die manier wordt ons belastinggeld zinvol besteed en draagt het beleid bij aan een gezonde en veilige samenleving. 

Als jij ook vindt dat we normaal moeten doen over drugs en dat het tijd is voor een ander drugsbeleid, doe dan mee en doneer een klein bedrag aan de campagne. Dit is de kans om een signaal te geven aan politiek Den Haag. Een signaal dat het anders kan en beter moet. Samen staan we sterk. Hoe meer mensen zich achter deze campagne scharen, hoe luider het signaal klinkt richting de politiek.

Daarom vraag ik jullie om aandacht te schenken aan de campagne, de boodschap te delen en verder te verspreiden binnen je eigen netwerk. Op de website kun je meer informatie vinden over de campagne. Hier staat ook wat je kunt doen om de campagne te ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]