Home Gezondheid Onderzoek vindt geen blijvende voordelen voor microdosering van LSD

Onderzoek vindt geen blijvende voordelen voor microdosering van LSD

door Team Inc.

2022-02-24-Onderzoek vindt geen blijvende voordelen voor microdosering van LSD

De deelnemers leken in de loop van het onderzoek een tolerantie voor LSD op te bouwen, waarbij het effect van de drug tijdens elke volgende sessie afnam.

Microdoseren is hot. Het is vaak een zoektocht naar de potentiele voordelen van het regelmatig nemen van kleine hoeveelheden psychedelica. Uit een recent onderzoek blijkt echter dat het microdoseren van LSD kan leiden tot een soort resistentie.

LSD tolerantie

Uit een nieuwe studie blijkt dat mensen een tolerantie op kunnen bouwen voor het regelmatig nemen van lage doses LSD. Daarom zou de drug geen blijvende verbeteringen of veranderingen kunnen realiseren, schrijven onderzoekers in het tijdschrift Addiction Biology.

“De resultaten waren een beetje teleurstellend omdat we geen noemenswaardige verbeteringen in stemming of cognitie zagen, of echt blijvende veranderingen in een van de maatregelen waarnaar we keken”, zei hoofdonderzoeker Harriet de Wit, een professor in de psychiatrie en gedragsneurowetenschappen aan de Universiteit van Chicago.

In het onderzoek werden 56 deelnemers willekeurig gekozen om herhaaldelijk ofwel een placebo ofwel een extreem lage dosis LSD te krijgen, 13 of 26 microgram. Ter vergelijking: mensen nemen doses van 100 tot 200 microgram om een ​​hallucinogene trip op te wekken, zei de Wit. LSD, een afkorting voor lyserginezuurdiethylamide, werd voor het eerst gesynthetiseerd in de jaren dertig. De Amerikaanse Central Intelligence Agency gebruikte het tijdens de Koude Oorlog in mind control-experimenten. In de jaren zestig werd het een echt hippie middel en stond symbool voor de tegencultuur.

Effect neemt af

Deelnemers aan de studie kregen hun microdoses toegediend tijdens vier afzonderlijke sessies van vijf uur in een laboratorium, met drie of vier dagen ertussen. Ze kregen niet te horen wat voor soort middel werd getest, om te voorkomen dat hun persoonlijke verwachtingen de onderzoeksresultaten zouden beïnvloeden, zei de Wit.

Om hun stemming en mentale prestaties te beoordelen, voerden de deelnemers hersentests en emotionele taken uit tijdens hun microdosissessies en tijdens een drugsvrije vervolgsessie. De studie wees uit dat microdosering van LSD veilig is, zonder negatieve effecten op de hartslag, bloeddruk of andere vitale functies.

Maar de deelnemers leken in de loop van het onderzoek een tolerantie voor LSD op te bouwen, waarbij het effect van het medicijn tijdens elke volgende sessie leek af te nemen. “We zagen enig effect toen mensen het voor het eerst kregen”, zei de Wit. “Ze voelden zich meer gestimuleerd, ze voelden zich wakkerder en energieker, maar dat effect nam een ​​beetje af tijdens de vier sessies.”

Voordelen of placebo?

Hoewel LSD door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration wordt beschouwd als een Schedule 1-drug (stoffen zonder geaccepteerd medisch gebruik en een hoog potentieel voor misbruik), wordt microdosering gepromoot als een manier om creativiteit te verbeteren, iemand slimmer of scherper te maken, de stemming te verbeteren en sociale vaardigheden aanscherpen, zeiden experts.

Volgens Matthew Johnson, directeur van het Johns Hopkins Center for Psychedelic and Consciousness Research in Baltimore en de Wit is er een solide biologische reden om te vermoeden dat microdoseren van LSD een effect kan hebben op de hersenen.

“LSD werkt op het serotoninesysteem, en het serotoninesysteem is ook dezelfde neurotransmitter waar antidepressiva zoals SSRI’s werken, dus er is een neurobiologische reden om te denken dat het kan werken.”
Helaas laat dit nieuwe onderzoek een ander licht schijnen over het microdoseren van de stof. Het lijk op zijn minst gedeeltelijk om een placebo-effect te gaan. Johnson: “De relevante vraag is of het allemaal een placebo-effect is. Tot nu toe heeft geen enkele studie echt enig bewijs gevonden om zelfs maar een klein signaal op te pikken van de voordelen van microdosering.”

Microdosing of macrodosing

Het concept van microdosering druist eigenlijk in tegen het moderne onderzoek naar psychedelische geneesmiddelen, waarbij juist hoge doses worden toegediend. Studies die grote doses psilocybine en andere psychedelische stoffen gebruiken, “laten echt veelbelovende effecten zien voor de behandeling”, zei Johnson.

Ondanks dit willen onderzoekers niet definitief zeggen dat microdoseren helemaal niet werkt, op basis van de resultaten van dit onderzoek. Langere studies zouden uiteindelijk een resultaat kunnen zien van frequente microdosering. Ook zouden mensen die lijden aan een stemmingsstoornis als angst of depressie wellicht meer effect kunnen zien. Johnson: “Het zou helemaal niet verwonderlijk zijn dat een drug die je serotoninesysteem verandert, kan helpen bij een depressie.”

Lees meer op upi.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter