Amsterdam-Oost gaat voor wietproef

door Team Inc.

Wietblad-in-hand

Amsterdam heeft stadsdeel Amsterdam-Oost naar voren geschoven om deel te nemen aan het landelijke experiment om de cannabisketen voor coffeeshops te reguleren, zo maakte de gemeente woensdag bekend.

Het project heeft tot doel de haalbaarheid te beoordelen van het legaliseren van de productie, distributie en verkoop van wiet. Hoewel Nederland de verkoop van cannabis in coffeeshops gedoogt, wordt de productie en levering ervan nog steeds als illegaal beschouwd. Dit zogenaamde gedoogbeleid leidt ertoe dat coffeeshops op illegale wijze wiet inkopen via de achterdeur, een situatie die gevolgen heeft voor criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid.

Staatswiet in hoofdstad

Tijdens de proef zullen coffeeshops gereguleerde, op kwaliteit gecontroleerde cannabis verkopen die is geproduceerd door geselecteerde telers. Het experiment start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 en heeft een looptijd van 4 tot 5,5 jaar. De Amsterdamse burgemeester en het college van wethouders stelden dat het belangrijk was dat de gemeente Amsterdam bij het experiment betrokken werd, omdat de resultaten van het experiment op termijn kunnen leiden tot veranderingen in het gedoogbeleid, wat grote gevolgen kan hebben voor de coffeeshops en wietmarkt in Amsterdam.

Later dit jaar wil de gemeente in gesprek gaan met de coffeeshops in Amsterdam-Oost over de toekomst van het proces.
Amsterdam had eerder interesse om mee te doen aan de proef, maar dat bleek onmogelijk vanwege het grote aantal coffeeshops in de stad (166) en andere strikte criteria. Het kabinet heeft onlangs besloten om stadsdelen toe te staan ​​te participeren. Met ruim 100.000 inwoners en 10 coffeeshops voldoet Amsterdam-Oost nu aan de voorwaarden om mee te doen aan het experiment.

De ministers van Justitie en Veiligheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moeten beslissen of stadsdeel Amsterdam-Oost kan worden meegenomen in het experiment. De andere gemeenten die meedoen aan de proef zijn Groningen, Almere, Arnhem, Nijmegen, Zaanstad, Hellevoetsluis, Breda, Tilburg, Maastricht en Heerlen.

Vertraging

Nationale politici discussiëren al meer dan tien jaar over een gereguleerd wietexperiment. Het nationale project heeft in de loop der jaren veel vertraging opgelopen nadat het in 2016 voor het eerst meerderheidssteun kreeg in het parlement. Aanvankelijk zou het proefproject in het najaar van 2021 van start gaan, maar het is verschillende keren uitgesteld.
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wijt dit aan de complexiteit van de regelgeving, maar benadrukte ook de noodzaak van een grote diversiteit in de soorten cannabis die aan coffeeshops worden geleverd. Hij benadrukte ook het belang van het handhaven van een constant hoge kwaliteit en het waarborgen van een constante aanvoer.

Bron: NLTimes (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]