Sporen van cannabis gevonden in oeroude menselijke botten

door Team Inc.

cannabis-plant

Een 17e-eeuwse crypte in Milaan heeft het eerste archeologische bewijs opgeleverd van de psychoactieve componenten van cannabis in menselijke botten. Dat blijkt uit skeletresten die begraven lagen onder een ziekenhuis.

“Moleculen van geneeskrachtige planten kunnen door middel van toxicologische analyse zelfs eeuwen na de dood van een individu worden gedetecteerd”, zegt Gaia Giordano van de Universiteit van Milaan in Italië.

Oeroude cannabisbotten

Zij en haar collega’s ontdekten moleculen van tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) – de psychoactieve componenten van cannabis – in de dijbeenderen van een jonge man en vrouw van middelbare leeftijd die tussen 1638 en 1697 zijn begraven. Giordano en haar collega’s haalden botmonsters uit de stoffelijke resten van negen mensen. De individuen werden in de 17e eeuw begraven in een crypte van het Ca’ Granda-ziekenhuis in Milaan, en de onderzoekers bevestigden dit met behulp van radiokoolstofdatering.

Vervolgens voerden ze toxicologische analyses uit door de botmonsters te verpoederen en te prepareren, zodat individuele chemische verbindingen in een vloeibare oplossing konden worden gescheiden en gezuiverd. Hierdoor konden ze massaspectrometrie gebruiken om de chemische componenten te identificeren.

De onderzoekers vonden geen enkele vermelding van cannabis in de medische dossiers van het Ca’ Granda-ziekenhuis. Giordano zegt dus dat de mensen mogelijk aan zelfmedicatie hebben gedaan of de cannabis recreatief hebben gebruikt.
De studie is uniek omdat deze toxicologische methode wordt gebruikt om menselijke resten op een archeologische vindplaats te analyseren, zegt Yimin Yang van de Universiteit van Chinese Academie van Wetenschappen in Beijing. “Ik denk dat hun onderzoek een nieuw venster zal openen voor onderzoek naar cannabisgebruik in de oudheid”, zegt hij.

Yang’s eigen onderzoek heeft eerder chemische sporen van cannabis gevonden op houten vuurpotten in tombes die 2500 jaar geleden dateren. En cannabis heeft een nog langere geschiedenis waarin het de favoriete plantsoort van de mensheid is geworden, te beginnen met de domesticatie ervan ongeveer 12.000 jaar geleden. Ondertussen breiden Giordano en haar collega’s hun toxicologische zoektocht uit naar andere stoffen, zoals cocaïne, in menselijke resten.

Bron: newscientist.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]