Australië wordt het eerste land dat psychedelica erkent als medicijn

door Team Inc.

Austalië-vlag

Australië is het eerste land dat psychedelica als medicijn erkent, nadat de Therapeutic Goods Administration (TGA) de psychedelische stoffen in paddo’s en MDMA goedkeurde voor gebruik door mensen met bepaalde psychische aandoeningen.

MDMA en psilocybine, het actieve ingrediënt in paddo’s, zullen worden beschouwd als schema 8-medicijnen. Dit betekent dat de stoffen zijn goedgekeurd voor gecontroleerd gebruik op voorschrift van een psychiater.

Psychedelica voor medisch gebruik

Door de veranderingen kunnen psychedelica als MDMA worden gebruikt voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis en psilocybine voor therapieresistente depressie. Ze worden nog steeds beschouwd als verboden middelen – of schema 9-medicijnen – voor al het andere gebruik.

“Het voorschrijven zal beperkt zijn tot psychiaters, gezien hun gespecialiseerde kwalificaties en expertise om patiënten met ernstige psychische aandoeningen te diagnosticeren en te behandelen”, aldus een TGA-verklaring die vrijdag werd gepubliceerd. Psychiaters zullen ook eerst moeten worden goedgekeurd door de TGA.

Geen goedgekeurde producten

De TGA heeft echter nog geen goedgekeurde psychedelica-producten geëvalueerd die psilocybine of MDMA bevatten, wat betekent dat psychiaters toegang moeten hebben tot niet-goedgekeurde medicijnen en deze legaal moeten leveren voor de specifieke toegestane toepassingen.

Stephen Bright, de directeur van de liefdadigheidsinstelling Psychedelic Research in Science and Medicine, zei dat Australië door de beslissing het eerste land was dat psychedelica als medicijn erkende, maar dat de sector er niet op had geanticipeerd. “Het was onverwacht gezien het feit dat Australië zo’n conservatief land is”, zei hij. “Er zijn geen producten beschikbaar, en behalve ikzelf en een handvol collega’s is er niemand opgeleid om de behandeling te geven.”

Weinig onderzoek

MDMA werd voor het eerst ontwikkeld door een farmaceutisch bedrijf in het begin van de 20e eeuw en werd eind jaren zeventig en begin jaren tachtig door sommige psychiaters gebruikt. Het medicijn werd echter in 1985 in de VS verboden, nadat het recreatief begon te worden gebruikt.

“Het is vreselijk triest omdat het bewijs suggereert dat het mogelijk heel veel nut heeft om het te gebruiken,” zei Caldicott. “De aandoeningen waarvoor deze medicijnen kunnen worden gebruikt (posttraumatische stressstoornis en behandelingsresistente depressie) zijn momenteel aandoeningen waarvoor patiënten levenslang medicijnen moeten gebruiken. Terwijl MDMA in een aantal doses al kan helpen om psychotherapie te doen slagen.”

Professor Susan Rossell, een cognitief neuropsycholoog – die de grootste proef van Australië heeft geleid waarin psilocybine werd onderzocht op behandelingsresistente depressie – zei echter dat ze erg voorzichtig was. “Deze behandelingen zijn helemaal niet goed ingeburgerd voor een voldoende niveau van grootschalige implementatie,” zei ze. “We hebben helemaal geen gegevens over langetermijnresultaten, dat baart me zorgen. Het is een van de redenen waarom ik dit grote onderzoek doe.”

Het besluit van de TGA zei dat het enkele duizenden schriftelijke openbare inzendingen in overweging had genomen dat de voordelen voor patiënten in combinatie met strakke controles groter waren dan de risico’s. “De inzendingen bevestigen de behoefte aan meer toegang tot alternatieve behandelingen voor patiënten met aanhoudende psychische aandoeningen waarbij de momenteel beschikbare behandelingen niet effectief zijn geweest.”

Bron: SMH (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]