Duitsland zal cannabis in voorjaar 2024 legaliseren

door Team Inc.

cannabis-legalisatie

De Duitse coalitieregering legt de laatste hand aan de details voor de langverwachte legalisering van cannabis, inclusief data voor de cannabisteelt en de oprichting van cannabisclubs.

Het nieuwe Duitse agentschap, Deutsche Presse-Agentur (DPA), heeft deze week verdere details onthuld over het Duitse cannabisbeleid. De zogenaamde Verkeerslichtcoalitie, bestaande uit de Sociaal-Democratische Partij, de Vrije Democratische Partij en De Groenen, heeft eindelijk overeenstemming bereikt over het vaststellen van de regels voor de regulering van wiet in Duitsland.

Legalisatie en cannabisclubs

De legalisering van het bezit en de teelt van marihuana zal op 1 april 2024 in werking treden, terwijl de oprichting van sociale cannabisclubs naar verwachting vanaf 1 juli mogelijk zal zijn, melden lokale nieuwsmedia. De coalitieregering in Duitsland heeft de regels rondom het bezit en gebruik van cannabis aangepast, met als doel deze minder streng te maken dan aanvankelijk de bedoeling was. Volgens een bericht op X van Kirsten Kappert-Gonther, lid van de Bondsdag, het Duitse federale parlement en voorzitter van de Gezondheidscommissie, zal de hoeveelheid gedroogde cannabis die voor thuisteelt is toegestaan, worden verdubbeld, van 25 naar 50 gram.

De voorgestelde strafrechtelijke gevolgen zullen worden verzacht. Waren er aanvankelijk plannen voor strafrechtelijke aansprakelijkheid voor hoeveelheden boven de 25 gram, nu worden hoeveelheden variërend van 25 tot 30 gram wiet in de openbare ruimte en 50 tot 60 gram in privéruimtes als een administratief misdrijf beschouwd. Strafbare feiten zijn alleen van toepassing op bezit buiten deze hoeveelheden.

Bovendien wordt verwacht dat potentiële boetes zullen dalen van maximaal € 100.000 naar maximaal € 30.000. Bovendien wordt de uitsluitingszone voor gebruik in de buurt van kinderdagverblijven, speeltuinen en scholen verlaagd van 200 naar 100 meter.

Nieuw wetsontwerp

Verschillende regelgeving behoeft nog steeds verduidelijking, waaronder die met betrekking tot cannabis en autorijden. Het federale ministerie van Transport zal naar verwachting eind maart een THC-limiet voorstellen. Het bestaande verbod op rijden onder invloed van cannabis zal waarschijnlijk worden vervangen door een regel die een THC-limiet in het bloed specificeert.
Het wetsontwerp werd eind oktober voor het eerst besproken in de Bondsdag, maar de definitieve goedkeuring ervan laat nog op zich wachten. De volgende fase van het wetsontwerp omvat een besluit in de Bondsdag. Verwacht wordt dat de coalitie het wetsontwerp in de komende week zal voorleggen.

Na die stemming zal het nog enkele maanden duren voordat het wetsvoorstel zal worden behandeld in de Bundesrat, het wetgevende orgaan dat de zestien deelstaten van Duitsland vertegenwoordigt. In september probeerden leden van de Bundesrat de voorgestelde hervorming te belemmeren, maar dat lukte niet. Bovendien had de Bondsdag eerder de eindstemming over de wetgeving, die begin deze maand plaatsvond, uitgesteld.

De legalisering zou eerst aan het begin van 2024 plaatsvinden. Minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach erkende onlangs echter dat deze tijdlijn niet langer haalbaar is. Het huidige doel is dat de wet in het voorjaar van kracht wordt. De legalisering van cannabis werd in september 2021 op de politieke agenda van de coalitie geplaatst.

Het wetsvoorstel ligt al enige tijd ter behandeling. De coalitie heeft besloten het oorspronkelijke plan om cannabis te verkopen in erkende winkels uit te stellen vanwege verschillende juridische hindernissen met internationale en Europese wetten. De tweede fase van legalisatie zich richten op het opzetten van experimenten voor gecontroleerde cannabisverkoop, vergelijkbaar met praktijken in Zwitserland en Nederland.

Bron: forbes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]