Gebruik van hallucinogenen verdubbeld onder jongvolwassenen

door Team Inc.

hallucinogenen-psilocybine-paddenstoel

Volgens onderzoekers van de University of Michigan en Columbia University proberen steeds meer Amerikanen een andere gemoedstoestand te bereiken. Wetenschappers melden dat het gebruik van hallucinogenen, lsd uitgesloten, in de Verenigde Staten tussen 2018 en 2021 bijna is verdubbeld onder jongvolwassenen onder de 30 jaar.

In 2018 was de prevalentie van jonge volwassenen die in het voorgaande jaar andere hallucinogenen dan LSD gebruikten 3,4 procent. In 2021 was dat cijfer gestegen tot 6,6 procent.

Toename in hallucinogenen

“Hoewel het gebruik van hallucinogenen aanzienlijk minder vaak voorkomt dan het gebruik van stoffen als alcohol en cannabis, is een verdubbeling van de prevalentie in slechts drie jaar tijd een dramatische toename en kan het zorgelijke zijn voor de volksgezondheid. De toename van hallucinogeengebruik deed zich voor terwijl het LSD-gebruik stabiel bleef op ongeveer 4% in 2018 en 2021″, zegt co-auteur van het onderzoek Megan Patrick, onderzoeksprofessor in het Survey Research Center van het Institute for Social Research van de UM.

De bevindingen van dit project komen uit de Monitoring the Future-studie, uitgevoerd door een team van professoren aan het UM Institute for Social Research en gefinancierd door het National Institute on Drug Abuse, dat deel uitmaakt van de National Institutes of Health. De studie richt zich specifiek op de algehele gezondheid en middelenmisbruik.
De auteurs van het onderzoek beoordeelden het gebruik van hallucinogenen per geslacht en ontdekten dat het gebruik van hallucinogenen, niet zijnde LSD, groter was onder jonge mannen. Ze merkten ook op dat blanke jongvolwassenen vaker hallucinogenen gebruikten dan zwarte jongvolwassenen. Hallucinogeengebruik was ook hoger bij degenen van wie de ouders een universitaire opleiding hadden genoten.

Meer onderzoek

“Het gebruik van psychedelische en hallucinogene drugs voor een reeks therapeutische toepassingen neemt toe, gezien de toenemende beschikbare data van gerandomiseerde onderzoeken naar klinische effectiviteit”, legt Katherine Keyes uit, professor epidemiologie aan de Columbia Mailman School en hoofdauteur van het onderzoek. “Nu onderzoek en het potentieel voor medisch en therapeutisch gebruik toeneemt, kan er mer sprake zijn van ongereguleerde productbeschikbaarheid, evenals een gebrek aan begrip bij het publiek van potentiële risico’s.”

In het onderzoek is niet onderzocht of jonge volwassenen niet-LSD-hallucinogenen gebruikten om therapeutische of medische redenen. “Echter, goedgekeurd therapeutisch gebruik van psychedelica onder de zorg van een getrainde gezondheidsprofessional blijft ongewoon in de VS, dus de trends die we hier waarnemen zijn ongetwijfeld in niet-medisch en niet-therapeutisch gebruik,” voegt prof. Keyes toe.

Enquêtes

In elke enquête werd gevraagd hoe vaak respondenten in de afgelopen 12 maanden LSD hadden gebruikt? Deelnemers werd ook gevraagd of ze andere hallucinogenen dan LSD hadden gebruikt (mescaline, peyote, paddo’s of psilocybine of PCP). De antwoorden op die vragen liepen sterk uiteen, van geen tot 40 keer of meer. Jongvolwassenen gebruikten het vaakst paddo’s.
“We zullen deze trends blijven volgen om te zien of de stijgingen doorzetten. We hebben aanvullend onderzoek nodig, onder meer naar de motieven voor het gebruik van hallucinogenen en hoe jongvolwassenen deze middelen gebruiken, om de bijbehorende negatieve gevolgen te kunnen verzachten.”

Bron: studyfinds.org (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]