20.000 patiënten in het Verenigd Koninkrijk profiteren van de Medical Cannabis Card genaamd Cancard.

door drugsinc

2021-03-28 - 20.000 patiënten in het Verenigd Koninkrijk profiteren van de Medical Cannabis Card genaamd Cancard - cover

Nieuwe rapporten geven aan dat ongeveer 20.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk nu medicinale-cannabiskaarten gebruiken die vorig jaar door de firma Cancard zijn gelanceerd. Degenen die leven met in aanmerking komende aandoeningen, waaronder multiple sclerose en kanker, kunnen een verzoek indienen voor het verkrijgen van deze Cancard. Men voorkomt hiermee het risico om gearresteerd te worden voor het gebruik van cannabis vanwege medicinale doeleinden.

Geschat wordt dat ongeveer 1,4 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk momenteel voor een aantal aandoeningen zelfmedicatie toedienen op basis van cannabis afkomstig van de zwarte markt. Hoewel medicinale cannabis in 2018 in het Verenigd Koninkrijk werd gelegaliseerd, heeft slechts een handvol patiënten een recept gekregen van de NHS.

De bijzondere regeling biedt de mogelijkheid voor mensen die geen privéklinieken of de bijbehorende privérecepten kunnen betalen. Patiënten kunnen via hun huisarts met een in aanmerking komende aandoening een Cancard aanvragen voor een kleine vergoeding van zo’n £ 20 pond.

De kaart bewijst tegenover de wetshandhaving dat de kaarthouder “een kwalificerende aandoening heeft waarvoor medicinale cannabis kan worden voorgeschreven”. De media meldt dat 96% van de kaarthouders tot nu toe een arrestatie hebben kunnen voorkomen doordat zij de Cancard konden laten zien.

Cancard bedacht door medicinale cannabispatiënt Carly Barton

De Cancard is bedacht door Carly Barton, een medicinale cannabispatiënt en aanhanger, en ontworpen met de input van artsen en hoge vertegenwoordigers uit de Politie Federatie. Carly Barton was een van de vele patiënten die ontdekte dat medicinale cannabis verlichting biedt voor haar gezondheidsproblemen – fibromyalgie en neuropathie na een beroerte.

Bedenker van Carly Barton
De Cancard is bedacht door Carly Barton (afb.)

Na zelfmedicatie met illegale cannabis, was Carly de eerste persoon in het Verenigd Koninkrijk die in 2018 privé een medicinaal cannabis recept ontving. Sindsdien pleitte ze voor een betere toegang van patiënten tot op cannabis gebaseerde medicijnen voor andere patiënten.

Ondanks dat medicinale cannabis nu al meer dan twee jaar legaal is, wordt aangenomen dat tot nu toe minder dan 100 mensen een recept hebben gekregen via de NHS. De meerderheid van de in aanmerking komende patiënten wendt zich tot privéklinieken waar de huidige beperkingen erg hoge kosten met zich meebrengen.

De kosten van privéconsultaties en de noodzaak om de recepten goed te keuren door een gespecialiseerde arts, betekent dat veel patiënten gedwongen zijn om voor hun medicijnen naar illegale bronnen te gaan. Volgens de huidige Britse wetgeving kunnen degenen die betrapt worden op het bezit van cannabis, zonder recept, een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een onbeperkte boete krijgen.

Het doel van Cancard is om deze gevaren te verminderen en kwetsbare mensen te beschermen tegen vervolging. Uit een YouGov-peiling die in 2019 werd gehouden, bleek dat 1,4 miljoen mensen momenteel illegale cannabis medicinaal gebruiken. De gegevens suggereren ook dat nog eens 2 miljoen mensen in aanmerking zouden kunnen komen voor medicinale cannabis op recept.

Bronnen o.a. Cancard (EN), Canex (EN), TheTimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]