Wordt recreatieve cannabis dit jaar legaal in Hawaï?

door Team Inc.

cannabis-plant

Hawaiiaanse wetgevers dringen opnieuw aan op wetten die cannabis voor recreatief gebruik door volwassenen in de staat legaliseren. Vorig jaar kreeg een maatregel om cannabis te legaliseren voor iedereen van 21 jaar en ouder voet aan de grond.

Nu is het de vraag of de teelt en verkoop van marihuana worden goedgekeurd. Momenteel hebben meer dan 30 staten wiet in kleine hoeveelheden gelegaliseerd of gedecriminaliseerd. In 2019 schrapte Hawaï straffen voor het bezit van kleine hoeveelheden marihuana tot een gewicht van 3 gram. Wel kan een boete van $130 worden opgelegd. Het bezit van meer dan 3 gram zonder vergunning is een kleine overtreding.

Recreatief bezit van cannabis

Een nieuwe wet, geïntroduceerd door senator Joy San Buenaventura, zou recreatief bezit van kleine hoeveelheden mogelijk maken. “Staten die cannabis legaliseren, zien een vermindering van het gebruik van opioïden, van pijnstillers en van alcoholgebruik”, zegt Ty Cheng, voorzitter van de Hawai’i Cannabis Industry Association.

De wet zou ook het kweken van maximaal zes planten toestaan, zolang ze in een afgesloten ruimte staan. Wetgevers en leden van de gemeenschap die voorstander zijn van het legaliseren van het gebruik, beweren dat belastinginkomsten uit de verkoop van wiet de staatseconomie ten goede kunnen komen.

“Door in het begin een lager belastingtarief te hanteren, kan de legale markt beter kan concurreren met de illegale markt”, zei Cheng. “Een belastingtarief van 10 procent, dat naar verwachting meer dan $ 81 miljoen aan nieuwe belastinginkomsten voor de staat zal opleveren, is een redelijk aantal is om mee te beginnen.”

Het rapport Impacts of Marijuana Legalization in Colorado uit 2021 toonde aan dat er ook potentiële negatieve gezondheids- en veiligheidsfactoren verbonden kunnen zijn aan legalisatie. Sinds de legalisatie ziet de staat een toename in het rijden onder invloed en het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp.

Toch wegen volgens het land de voordelen op tegen de nadelen volgens Jeanné Kapela, Lid van het Huis van Afgevaardigden: “Het legaliseren van wiet is niet alleen een kwestie van geld, het is een kwestie van moraliteit. Hoewel belastinggeld belangrijk is, is het vooral de vraag of we inheemse Hawaiianen en andere en minderheidsgemeenschappen, wel of niet zullen blijven vervolgen voor het consumeren van een plant.”

Bron: hawaiipublicradio (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]