Hoe 2021 het jaar van de psychedelica werd – en waarom 2022 nog groter wordt

door drugsinc

Hoe 2021 het jaar van de psychedelica werd - en waarom 2022 nog groter wordt

Het is geen geheim dat psychedelica bezig zijn aan een flinke comeback, met een recordaantal proeven en een totale investering van honderden miljoenen dollars alleen al in 2021. Deze interesse – van het publiek, investeerders en onderzoekers – heeft van 2021 het grootste jaar voor psychedelica-onderzoek tot nu toe gemaakt – en 2022 zal nog groter worden…

De voortdurende uitbreiding van de psychedelicasector heeft geleid tot de ontwikkeling van meer producten en een explosie van klinische onderzoeken en proeven. Het bewijsmateriaal dat tijdens deze proeven is verzameld, wordt voortdurend toegevoegd aan de bewijsbasis die voor het eerst werd verzameld in het midden van de 20e eeuw.

De psychedelica-boom in het midden van de eeuw

Vroege onderzoeken naar psychedelica leidden tot enkele belangrijke ontdekkingen, zoals het potentieel voor het gebruik van de stoffen als hulpmiddel voor psychotherapie, ook voor het aanpakken van verslaving en depressie. De introductie van de Controlled Substances Act in de VS in 1970 stopte echter het overgrote deel van dit belangrijke onderzoek.

Kort na de Amerikaanse wetgeving, de invoering van de Conventie over psychotrope stoffen, in 1971, werd het onderzoek naar psychedelica wereldwijd op controversiële wijze stopgezet. In de daaropvolgende jaren werd de stroom van onderzoek naar psychedelica teruggebracht tot een straaltje… tot voor kort.

Deze zogenaamde “Psychedelica Renaissance” vertegenwoordigt de grootste stroom van onderzoek in het gebied sinds de jaren ’50 en ’60. Alleen al in 2021 zijn er tientallen proeven en nog eens honderden onderzoeken afgerond om onze kennis over deze stoffen uit te breiden.

Psychedelicastudies in 2021

Er is een recordaantal onderzoeken uitgevoerd om het therapeutisch potentieel van psychedelische stoffen – waaronder ketamine, DMT en psilocybine – in een aantal klinische settings te beoordelen. Veel van deze onderzoeken en proeven werden uitgevoerd in de Verenigde Staten, met meer dan 1.000 klinische psychedelische proeven die daar momenteel door de FDA zijn goedgekeurd. De rest van de wereld begint de achterstand echter in te halen en er worden wereldwijd meer psychedelische onderzoeken uitgevoerd, ook in Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk.

DMT

Verschillende onderzoeken en proeven waren gericht op het potentieel van DMT als behandeling voor depressie. In 2021 werd een Britse proef goedgekeurd om dit potentieel te beoordelen door de psychedelica toe te dienen aan patiënten met depressie, naast professionele psychotherapie. Onderzoekers geloven dat de stof kan werken door bestaande denkpatronen en paden los te maken en te doorbreken, die vervolgens met therapie in een logischer patroon kunnen worden herbouwd.

Ketamine

Andere studies hebben het potentieel beoordeeld van ketamine – een psychedelisch medicijn dat eerder werd gebruikt als een verdovingsmiddel en kalmerend middel – als een behandeling voor verslaving, PTSS en depressie. Eerdere studies hebben aangetoond dat ketamine nuttig kan zijn als noodbehandeling voor depressie en suïcidale gevoelens.

Een studie, uitgevoerd in 2021, onthulde dat ketamine, wanneer het naast psychotherapie werd toegediend, alcoholisten kon helpen om langer te stoppen met drinken. Ook andere klinieken maakten vorig jaar bekend een proef te gaan doen naar het gebruik van ketamine als behandeling voor gokverslaving.

De overgrote meerderheid van de onderzoeken van het afgelopen jaar waren echter gericht op MDMA en psilocybine – de psychoactieve stof die wordt aangetroffen in een aantal paddenstoelen- en schimmelsoorten – die algemeen worden aangeduid als ‘paddo’s’.

MDMA

MDMA werd in 1985 in de VS verboden via een noodverordening, ondanks veelbelovende bevindingen die suggereren dat het nuttig zou kunnen zijn voor de behandeling van PTSS. Een aantal studies hebben deze theorie ondersteund, met een van de meest recente – een fase III dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie, gepubliceerd in 2021 – die aantoont dat MDMA-therapie “resulteert in een significante en robuuste vermindering van PTSS-symptomen en functionele beperkingen”.

Psilocybine

Psilocybine is misschien wel een van de meest populaire en meest gebruikte psychedelische drugs. Zoals veel psychedelica worden ‘paddo’s’ vaak recreatief gebruikt, maar de sleutel tot de effecten van deze paddenstoelen kan ook veelbelovende therapeutische eigenschappen hebben. Een klinische fase IIb-studie toonde bijvoorbeeld aan dat een op psilocybine gebaseerde behandeling (COMP360 psilocybine) in staat was om “na drie weken een zeer statistisch significante en klinisch relevante vermindering van de ernst van depressieve symptomen te produceren, met een snelle en duurzame respons op de behandeling.”

Ook tonen onderzoekers steeds meer interesse in de fysiologische effecten van psilocybine. Heroic Hearts Project UK en de VS hebben Imperial College uitgenodigd om aanstaande retraites voor psychedelische therapie bij te wonen om een observatieonderzoek uit te voeren naar de effecten van psilocybine op veteranen met een voorgeschiedenis van traumatisch hersenletsel (TBI).

Hoewel hier een paar onderzoeken hebben genoemd, hebben we eigenlijk alleen maar het oppervlak bekrast van het belangrijke onderzoek dat wordt uitgevoerd naar het potentieel van psychedelica. Er zijn nog honderden onderzoeken, proeven en beoordelingen die onze ogen blijven openen voor het nut van deze stoffen in de toekomst.

Naast een toename van proeven, is de belangstelling voor psychedelica uitgebreid naar andere aspecten die verband houden met deze stoffen, waaronder productontwikkeling en wetgeving.

Financiering en productontwikkeling

De financiering voor de psychedelicasector neemt ook dramatisch toe, met meer dan $ 730 miljoen over 61 deals in 2021 alleen (vergeleken met $ 359 miljoen in 2020). In 2021 vonden ook de eerste beursintroducties van een miljard dollar en/of waarderingen van psychedelicabedrijven (ATAI Life Sciences; GH Research; MindMed) plaats.

Rapporten tonen aan dat product-R&D de snelst groeiende sector van de psychedelica-industrie is, aangezien de vraag blijft stijgen. Naast de ontwikkeling van Compass Pathways van hun van psilocybine afgeleide product COMP360, haalde Delix Therapeutics $ 70 miljoen op voor de ontwikkeling van LSD-achtige verbindingen die mogelijk zouden kunnen helpen om de hersenen opnieuw te bedraden en die dienen als een nuttige behandeling voor psychische aandoeningen. .

Het in Californië gevestigde Bexson Biomedical kondigde vorig jaar ook aan dat het een onderhuids medisch hulpmiddel ontwikkelt dat kan worden gedragen. Het apparaat zal worden ontworpen om een vooraf bepaalde dosis psychedelische stoffen af te geven.

Wetgeving

De interesse van financiers komt ook tot uiting in de wetgevende sector, met meer jurisdicties die de decriminalisering en zelfs de legalisering van psychedelica zoals ‘paddo’s’ overwegen. Zo stemden eind 2020 kiezers in Oregon voor de decriminalisering van alle drugs – inclusief psychedelica.

Gedurende 2021 kondigden meer rechtsgebieden – zowel binnen de Verenigde Staten als daarbuiten – stappen aan om dit voorbeeld te volgen met Oregon. In het Verenigd Koninkrijk onthulde premier Boris Johnson dat hij de legalisatie van psilocybine voor medische doeleinden had goedgekeurd. Psilocybine is ook gedecriminaliseerd in een aantal Amerikaanse steden, waaronder Oakland, Arcata en Santa Cruz, CA; Denver, Colorado; Haven Townsend, WA; en Washington D.C.

Al in 2022 heeft de Canadese regering aangekondigd dat ze psychedelica voor medisch gebruik in het hele land zal legaliseren. Daarnaast heeft de Australische regering ook aangekondigd dat ze naar verluidt $ 15 miljoen zal uitdelen om psychedelisch onderzoek voor een aantal psychische aandoeningen te financieren.

2022 beloofd een mooi jaar voor psychedelica te worden

In de afgelopen decennia heeft een aanzienlijk deel van de studenten een groeiende interesse getoond in alternatieve behandelingen voor een verscheidenheid aan aandoeningen en ziekten, waaronder het potentieel van medicinale cannabis en nu in toenemende mate psychedelica. Dit zal de komende jaren tot een hoogtepunt komen naarmate de financieringen en investeringen toenemen en de beperkingen versoepelen.

Hoewel veel ’traditionele’ farmaceutische behandelingen kunnen helpen de symptomen van aandoeningen zoals angst, depressie, PTSS en verslaving te verlichten, toont huidig onderzoek aan dat psychedelica nuttig kunnen zijn bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken. Als zodanig kunnen deze stoffen een essentiële rol spelen in de moderne wereld, aangezien een steeds groter deel van de bevolking aangeeft symptomen van angst en depressie te ervaren.

Het aanhoudende tempo van de beweging voor de hervorming van de psychedelicawet en de steeds groeiende investeringen in de sector zullen naar verwachting van 2022 het grootste jaar voor de industrie tot nu toe maken.

Bronnen o.a. Canex (EN), McMillan (EN), Nature (EN), NEOLife (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]