België neemt nieuwe maatregelen tegen drugscriminaliteit

door Team Inc.

haven-antwerpen-drugs-containers

België presenteerde een federaal actieplan van zeven punten ter bestrijding van drugscriminaliteit, maakten premier Alexander de Croo en verschillende ministers donderdag bekend tijdens een persconferentie na een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

Een deel van de maatregelen was al aangekondigd, maar tijdens de persconferentie van donderdag werd een duidelijk plan met zeven punten onthuld. Als onderdeel van het plan van de regering zal een nationale drugscommissaris worden aangesteld om de strijd tegen drugscriminaliteit te coördineren, legt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne uit.

Meer politie en douane

Ook de beveiliging in de haven van Antwerpen, waar vorig jaar bijna 110 ton cocaïne in beslag werd genomen, wordt opgevoerd. Er komen nieuwe politiekorpsen en het streven is om deze versterkingen eind 2024 te verdubbelen, zegt het kabinet.

Ook de douane wordt versterkt. Er zullen meer douane-expediteurs worden aangetrokken en daarnaast zal de overheid moderne, mobiele scanapparatuur aanschaffen om ervoor te zorgen dat risicovolle containers altijd succesvol worden gescand. Mensen in gevoelige functies die in en voor de havens van België werken, zoals CEO’s en chauffeurs, worden gecontroleerd op banden met de georganiseerde misdaad. Ze worden gescreend door de Federale Politie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (ADIV-SGRS) en de Staatsveiligheid (VSSE), legt Van Quickenborne uit.

Het proces, waarbij meer dan 16.000 mensen moeten worden gescreend, is al begonnen, voegde de minister eraan toe. Ook willen de autoriteiten het witwassen van drugsgeld aanpakken. De regering hoopt een voorstel door het parlement te krijgen die de rol van lokale autoriteiten, bij het sluiten van bedrijven die verband houden met witwaspraktijken, versterkt.

Boetes voor drugsgebruikers

De nieuwe maatregelen hebben ook invloed op drugsgebruikers. De overheid wil gebruikers zwaardere boetes opleggen. Voor cocaïnegebruikers kan de boete oplopen tot € 1.000. Voor het bezit van cannabis blijft de vaste boete € 75,- tot 10 gram en € 150,- tot 20 gram. Bovendien geldt de onmiddellijke betaling van de boete voor drugsbezit niet langer uitsluitend voor muziekfestivals, maar wordt deze uitgebreid tot de gehele openbare ruimte.

Internationale samenwerking

De federale regering zegt in haar zevenpuntenplan ook de samenwerking met andere landen en havenuitbaters op het gebied van douane en politie verder te willen ontwikkelen. Het protocol voor politiesamenwerking dat een jaar geleden werd ondertekend tussen België en de Verenigde Arabische Emiraten werpt nu zijn vruchten al af, aldus de regering in een persbericht. Hierdoor kon een drugskartel worden ontmanteld dat ongeveer een derde van de cocaïnehandel in Europa in handen had en actief was tussen België en Dubai, maar ook in Frankrijk, Spanje en Nederland.

Bron: Euractiv.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]