Home Gezondheid Cannabinoïde CBG heeft antibiotische eigenschappen

Cannabinoïde CBG heeft antibiotische eigenschappen

door drugsinc

Cannabinoïde CBG heeft antibiotische eigenschappen

Onderzoekers van de McMaster University in Canada hebben ontdekt dat cannabigerol (CBG) MRSA kan verslaan, een infectie die berucht is tegen veel traditionele antibiotica.

MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus  staat voor meticilline-resistente Staphylococcus aureus. In de volksmond staat het bekend als de ‘ziekenhuisbacterie’ omdat het vooral in ziekenhuizen uitbraken veroorzaakt. De MRSA bacterie is ongevoelig (resistent) voor een behandeling met antibiotica die lijken op het middel meticilline, een groep middelen die veel gebruikt wordt. MRSA bacteriën zijn onderdeel van de bijzonder resistente micro-organismen (BRMO).

CBD kan bacteriefamilie MRSA verslaan

Onderzoekers van de McMaster University in Canada zeggen dat cannabigerol (CBG), een cannabinoïde die voorkomt in hennep- en cannabisplanten, antibacteriële eigenschappen heeft en er is aangetoond dat het een bacteriefamilie, bekend als methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), verslaat.

De bevindingen, gepubliceerd in het tijdschrift American Chemical Society Infectious Diseases, suggereren dat CBG een baanbrekende behandeling zou kunnen worden voor MRSA, een beruchte medicijnresistente infectie.

“In deze studie hebben we 18 in de handel verkrijgbare cannabinoïden onderzocht en ze vertoonden allemaal antibiotische activiteit, sommige veel meer dan andere. Degene waar we ons op richtten was een niet-psychoactieve cannabinoïde genaamd CBG, omdat het de meest veelbelovende activiteit had. We synthetiseerden die cannabinoïde in grote hoeveelheden, wat ons voldoende verbinding gaf om diep in het onderzoek te gaan. ” – Eric Brown, hoofdauteur en hoogleraar biochemie en biomedische wetenschappen aan McMaster

In de studie slaagden onderzoekers erin MRSA-infecties bij muizen te genezen met behulp van CBG, dat ‘geweldig bleek te zijn in het bestrijden van pathogene bacteriën’, zei Brown. “De bevindingen suggereren een reëel therapeutisch potentieel voor cannabinoïden als antibiotica.”

Het onderzoeksteam merkte op dat de toxiciteit van CBG op gastheercellen een hapering is in hun bevindingen, maar dat de antibiotische eigenschappen ervan meer dan voldoende zijn om verder onderzoek te rechtvaardigen.

‘Het opent een therapeutisch venster, om dit tot een medicijn te ontwikkelen’, zei Brown. “De volgende stappen zijn om te proberen de verbinding beter te maken omdat deze specifieker is voor de bacteriën en een lagere kans op toxiciteit heeft.”

Onderzoekers van McMaster University hebben de antibiotische eigenschappen van cannabinoïden onderzocht gedurende twee jaar sinds Canada cannabis in het hele land legaliseerde.

Bronnen o.a. GanjaPreneur (EN), HealthLine (EN), InterestingEngineering (EN), Kannabiz (img), The Guardian (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter