Cannabisbeleid: Duitsland versus Frankrijk

door Team Inc.

cannabis-joint-roken

Op 16 augustus keurde de Duitse regering een wetsvoorstel goed om cannabis te legaliseren. Tegen het einde van het jaar zal het mogelijk zijn om vanaf 18 jaar tot 25 gram wiet te kopen en te bezitten. Terwijl Duitsland legaliseert, blijft Frankrijk een zeer restrictief beleid voeren, ondanks dat het een van de hoogste percentages cannabisgebruik in Europa kent.

Vorige week besloot de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin politieversterkingen naar Nîmes te sturen nadat cannabishandel en bendegeweld de levens van een 10- en 18-jarige hadden geëist. Nu Marseille, een van de belangrijkste drugshandelscentra van Frankrijk, sinds het begin van het jaar ongeveer 32 sterfgevallen heeft geregistreerd die voornamelijk verband hielden met de handel in marihuana, neemt de roep om het decriminaliseren of zelfs legaliseren van cannabis toe.

Oproep tot cannabislegalisatie

Eén zo’n oproep komt van de Franse Economische, Sociale en Milieuraad (EESC) die, in een advies dat op 28 augustus werd gepubliceerd, opnieuw opriep tot de gecontroleerde legalisering van wiet in Frankrijk. Het is niet de eerste keer dat het EESC zich met deze kwestie bezighoudt. Eerder dit jaar adviseerde de raad om stappen te zetten in de richting van het legaliseren van marihuana als middel om een ​​effectief preventiebeleid op te zetten en mensenhandel en geweld te bestrijden. Voor radicaal-links parlementslid en voorzitter van de cannabisstudiegroep van de Nationale Assemblee, Christophe Bex (LFI), is het decriminaliseren van wiet een kwestie van ‘gezond verstand’.

In 2021 gebruikte 10,6% van de volwassenen tussen 18 en 64 jaar cannabis, volgens een rapport dat in december 2022 werd gepubliceerd door het Franse Observatorium voor Drugs en Verslavende Tendencies (OFDT), in samenwerking met Santé publique France. Frankrijk heeft een van de meest repressieve wetten van Europa: wietgebruik kan bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een boete van € 3.750,-. Zal dit beleid onder het drugsgeweld snel worden aangepast in de toekomst?

Bron: euractiv.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]