skip to Main Content
Menu
De Moreel Van Het Verhaal

De moreel van het verhaal

Nederland – door Mr. Kaj Hollemans (KH Legal Advice) (@KHLA2014).

Op 23 november las ik de tweet van boswachter Erik de Jonge. In zijn tweet deed hij verslag van het opruimen van illegaal gedumpt drugsafval.


“Dank aan alle belastingbetalers die mogelijk maakten dat gisteravond politie, brandweer, gemeente, bevolkingszorg, team milieu en een ruimingsbedrijf (en ik) druk waren met de #afvaldumping #drugsafval die ik vond. (Struisvogelschreeuwers over legalisering kom d’r maar in)”

Ik had zijn tweet blijkbaar niet als enige gelezen, want al gauw werd er volop gereageerd door verschillende voorstanders van legalisering. Vervolgens werd iedereen in de hoek gezet door de boswachter.

“Een hint naar het trollenlegertje wat direct op je springt als je zoiets zegt op twitter. Wat zou je willen legaliseren? Criminelen zullen overstappen naar andere middelen. Afgezien de onmogelijkheid vind ik het ook moreel een zeer slecht en zeer naïef idee.”

Ik vond het een treffend voorbeeld van het drugsdebat zoals dat op dit moment in Nederland wordt gevoerd. De boswachter, in dienst van de overheid, doet net of hij heel dapper is door op twitter te schrijven dat hij legalisering van drugs moreel een slecht idee vindt, terwijl hij daarmee gewoon herhaalt wat minister Grapperhaus en andere politici zeggen. Gezagsgetrouwheid vermomd als activisme. Je moet er maar opkomen.

Met dezelfde toewijding pleiten politici van het CDA en de ChristenUnie inmiddels voor het strafrechtelijk vervolgen van drugsgebruikers. Het CDA wil de gebruiker van harddrugs aanspreken op zijn morele verantwoordelijkheid, maar daar blijft het niet bij, volgens Kamerlid Madeleine van Toorenburg:

“Kennelijk wil de drugsgebruiker niet luisteren. Dan moeten ze maar voelen. Strafrechtelijk vervolgen dus, zodat een festivalganger ook echt begrijpt dat het strafbaar is als hij harddrugs gebruikt.”

Naast het feit dat dit onmogelijk is, omdat het gebruik van drugs niet strafbaar is gesteld in de Opiumwet, zijn dergelijke uitspraken gevaarlijk, omdat ze ertoe kunnen leiden dat mensen geen hulp meer durven te zoeken als ze in de problemen komen als gevolg van drugsgebruik.

Het moreel appèl van de minister, de boswachter en de politici van het CDA lijkt vooral te zijn gebaseerd op een innerlijk gevoel van goed en kwaad. Zij zijn de morele winnaar van de strijd tegen drugs. Zij hadden moeten winnen, terwijl ze in werkelijkheid de strijd al lang hebben verloren. De meest recente cijfers tonen immers aan dat de huidige aanpak van verbieden en repressie niet leidt tot het gewenste resultaat. Drugs worden steeds sterker en puurder en de drugshandel in Europa blijft groeien. Nederland speelt daarbij een belangrijke rol als productie- en doorvoerland, niet in de minste plaats vanwege de goede infrastructuur en strategische ligging.

Omdat de morele winnaars blijkbaar niet kunnen accepteren dat ze de strijd hebben verloren, worden ze steeds fanatieker in hun boodschap. Drugs zijn het kwaad, dus drugsgebruikers zijn het kwaad. Daarom moeten we mensen straffen omdat we ze willen beschermen, want wie niet wil luisteren, moet maar voelen. Drugs zijn het kwaad, dus voorstanders van het legaliseren van drugs zijn het kwaad. Het zijn struisvogelschreeuwers, ze maken deel uit van een trollenleger en ze zijn naïef, want als drugs worden gelegaliseerd, wijken criminelen uit naar andere criminele activiteiten.

Beide vergelijkingen gaan mank, maar helaas zien de minister, de boswachter en de politici van het CDA het niet. Verblind door hun eigen, morele gelijk eisen ze steeds hardere maatregelen, steeds meer repressie. Zij hadden moeten winnen, omdat ze aan de goede kant stonden. Toegeven dat de strijd verloren is staat voor hen gelijk aan toegeven dat het kwaad heeft gewonnen. Dat is onacceptabel en leidt tot een existentiële crisis.

Wat mij vooral stoort is dat ieder voorstel om drugs te legaliseren wordt verworpen, omdat het immoreel zou zijn. Legaliseren van drugs is niet hetzelfde als het vrijgeven van drugs. Legaliseren gaat gepaard met strenge regels en voorwaarden voor productie, distributie en consumptie. Kijk maar eens naar de door de overheid gestelde eisen en voorwaarden rond het experiment gesloten coffeeshopketen.

Het legaliseren van drugs heeft grote voordelen voor de bescherming van de volksgezondheid en voor het milieu. Daarnaast biedt het legaliseren van drugs economische kansen en voordelen voor de samenleving. Daarom ben ik voorstander van het legaliseren van drugs. Ik heb niet de illusie dat de criminaliteit kan worden uitgebannen door drugs te legaliseren. Maar in tegenstelling tot de minister, de boswachter en de politici van het CDA heb ik ook niet de illusie dat de criminaliteit kan worden uitgebannen door drugs te verbieden. Pas als dat besef doordringt, komen we een stap verder.

Tot dat moment wens ik de minister, de boswachter en de politici van het CDA veel succes met het opruimen van de volgende lading illegaal gedumpt drugsafval, mede mogelijk gemaakt door hun eigen, morele gelijk.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Drugs wetten zijn discriminerende wetten en alleen al daarom zouden drugs gelegaliseerd moeten worden. Drugs horen bovendien niet strafrechtelijk behandeld te worden. Het is een gezondheids zaak en bovendien van persoonlijke aard. Juist alle wetten en verboden maken drugs geschikt voor criminelen en al de daaruit vloeiende problemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top