Home Cannabis Medicinale cannabis in Marokko nog niet het geval: Wetsvoorstel 13-21 is door regering nog even uitgesteld.

Medicinale cannabis in Marokko nog niet het geval: Wetsvoorstel 13-21 is door regering nog even uitgesteld.

door drugsinc

Medicinale cannabis in Marokko nog niet het geval: Wetsvoorstel 13-21 is door regering nog even uitgesteld.

Vorige maand maakte de Marokkaanse regering bekend dat ze afgelopen week zou debatteren over een wetsvoorstel dat bedoeld was om medicinale cannabis in Marokko te legaliseren. Nu is echter aangekondigd dat de regeringsraad van het Noord-Afrikaanse land de discussie zou uitstellen.

De Marokkaanse wetgevers waren op schema om medicinale cannabis te legaliseren en een industrie rond de drug op te bouwen. Volgens de plannen zouden lokale boeren ‘coöperaties’ gaan vormen die hun producten aan internationale bedrijven zouden kunnen verkopen.

De regering moet echter nog een nieuwe datum vaststellen voor het debat over wetsvoorstel onder de noemer 13-21. Nu wordt gemeld dat de raad het debat over het wetsvoorstel dat cannabis voor medicinaal en therapeutisch gebruik in Marokko zou willen legaliseren, tijdelijk heeft uitgesteld.

Het wetsvoorstel bevatte naar verluidt een schatting van de regering dat de illegale cannabishandel in het land ruim € 12.5 miljard waard is. Deze schatting is bijna het dubbele van een eerdere schatting van de BBC – € 6.7 miljard.

De vrees dat het merendeel van dit geld in de zakken van drugshandelaren en georganiseerde criminelen terechtkomt, heeft de recente hervormingen in het land gestimuleerd. De krant zegt: “onder de huidige illegale status van cannabis verdienen boeren samen een half miljard dollar, terwijl drugshandelaren ruim € 12 miljard eraan verdienen.”

Voorgunningen voor medicinale cannabis in Marokko

Als en wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen, zullen boeren een vergunning moeten aanvragen om aan de regeling deel te nemen. Er zouden ook een reeks andere richtlijnen en vereisten zijn voor aanvragers die willen deelnemen aan de nieuwe industrie voor medicinale cannabis in Marokko.

Voorgunningen voor medicinale cannabis in Marokko
Voorgunningen voor medicinale cannabis in Marokko (afb.)

In de media komt naar voren dat de drug in het land al heel lang als taboe wordt beschouwd, maar “Marokko gaf op 2 december voor het eerst zijn hernieuwde visie op cannabis aan bij de Verenigde Naties”.

De regering van het land heeft gestemd “voor herclassificatie van cannabis op internationaal niveau om de medicinale kwaliteiten van de plant te benadrukken.”

Met deze stemming besloot Marokko voor eens en voor altijd de markt voor medicinale cannabis te betreden. Het lijkt er echter op dat het kabinet enige tijd nodig heeft om de stelling te bespreken voordat er echte verandering komt.

Bronnen o.a. Atalayar (link), BBC (link), Canex (link), Morocco World News (link)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter