Therapie met psychedelica nu legaal in Canada

door Team Inc.

psylocibine-paddenstoelen

Patiënten in Alberta kunnen nu legaal overwegen om psychedelica-ondersteunde therapie toe te voegen aan de lijst met behandelingsopties die beschikbaar zijn voor psychische aandoeningen.

Psychiaters en beleidsmakers uit Alberta suggereren dat ze voorop lopen door regelgeving te creëren om veilig gebruik van hallucinogene middelen in een therapeutisch ondersteunde omgeving te waarborgen. Vanaf 16 januari is deze manier van behandelen beschikbaar via geregistreerde en gediplomeerde psychiaters in de provincie.

Acceptatie van psychedelica

Dit nieuwe beleid kan tot meer acceptatie voor psychedlica voor medische doeleinden leiden. Psychedelische drugs – waaronder LSD, psilocybine (paddo’s), MDMA (ecstasy) en DMT (ayahuasca) – zijn in de meeste rechtsgebieden over de hele wereld gecriminaliseerd. Toch is er steeds meer onderzoek naar het potentieel van deze middelen als medicijn. Een paar plaatsen overwegen zelfs om psychedelica helemaal te decriminaliseren.

Na het grootschalig legaliseren van cannabis in Canada lijkt het decriminaliseren van psychedelica een volgende stap. In de jaren vijftig en zestig waren onderzoekers, waaronder Canadeze psychiaters, al bezig met LSD om alcoholisme te behandelen.
Therapeuten uit Vancouver gebruikten ook LSD en psilocybine-paddenstoelen om depressie en homoseksualiteit te behandelen. Homoseksualiteit werd tot laat in d jaren zeventig als illegaal en als psychische stoornis gezien. Ondanks positieve rapporten over klinische voordelen, hadden psychedelica tegen het einde van de jaren zestig een reputatie opgebouwd voor recreatief gebruik en klinisch misbruik.

Regulering en criminalisering

In de jaren ’70 werden de meeste legale psychedelica verboden. In rapporten over de volksgezondheid werden psychedlica negatief beschreven, in verband gebracht met onethisch onderzoek, recreatief misbruik en persoonlijk risico. Underground chemici en consumenten probeerden dit imago te bestrijden door te suggereren dat psychedelica intellectuele en spirituele inzichten verschaften en de creativiteit verhoogden. In de meeste rechtsgebieden over de hele wereld zijn psychedelica strafbaar voor zowel klinisch onderzoek of persoonlijk gebruik.

De terugkeer van psychedelica

In het afgelopen decennium is de regelgeving die psychedelica verbiedt, versoepeld. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft MDMA en psilocybine de status van baanbrekende therapie gegeven, op basis van hun prestaties in klinische onderzoeken naar posttraumatische stressstoornis (PTSS) en therapieresistente depressie.

Health Canada heeft vrijstellingen verleend voor het gebruik van psilocybine voor patiënten die angsten ervaren in de laatste fase van hun leven en is begonnen met het goedkeuren van leveranciers en therapeuten die geïnteresseerd zijn in het werken met psychedelisch ondersteunde psychotherapie. Trainingsprogramma’s voor psychedelische therapeuten duiken op in heel Canada. Wellicht vooruitlopend op een verandering in de regelgeving en het huidige gebrek aan opgeleide professionals die klaar zijn om psychedelische medicijnen te leveren en/of voor te schrijven.

Bron: theconversation.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]