Experts roepen op om HHC te reguleren in plaats van te verbieden

door Team Inc.

hhc-in-Europa

De relatief nieuwe cannabisverbinding HHC is ongekend populair maar wordt nu overal in Europa verboden. Echter zien sommige experts de stof liever gereguleerd.

Business of Cannabis meldde vorige maand dat Frankrijk de 11e Europese staat zou worden die tot nu toe dit jaar probeert de stof te verbieden of zwaar te controleren. Op 13 juni heeft Frankrijk officieel stappen ondernomen om zijn lijst van stoffen die als verdovende middelen zijn geclassificeerd, te wijzigen om HHC en zijn alternatieven HHCP en HHCO op te nemen.

HHC verbod in Europa

Ook de Zweedse volksgezondheidsdienst kondigde aan dat hexahydrocannabinol, en HHCP vanaf 11 juli 2023 als verdovende middelen worden geclassificeerd. Dit oordeel kwam nadat de stof in oktober was toegevoegd aan de lijst met stoffen die worden onderzocht, terwijl in april ook een andere synthetische cannabinoïde H4-CBD werd toegevoegd.

Eerder in juni deelde Hongarije de EU ook mee dat het van plan was om de verbinding evenals HHCO en HHCP toe te voegen aan de lijst van verdovende middelen, waarmee het het twaalfde EU-land is dat dergelijke maatregelen aankondigt. Om de algemene houding ten opzichte van HHC in de hele vakbond samen te vatten, diende het Franse EP-lid Aurélia Beigneux deze maand een parlementaire vraag in bij de Europese Commissie (EC).

Mevrouw Beigneux zei dat hexahydrocannabinol ‘momenteel ons continent overspoelde’ omdat het zo gemakkelijk was om toegang te krijgen tot de drug, die ‘profiteerde van een juridische limbo’ en ‘veel zorgen baarde bij artsen’. “De verbinding is niet zonder risico’s voor de gezondheid van de consument: het heeft veel nadelige effecten op het neurologische, cardiovasculaire en spijsverteringsstelsel en kan leiden tot angst en depressie”, vervolgde ze.

In het licht hiervan vroeg ze zich af of de EC van plan was ‘deze zeer schadelijke stof van de EU-markten te weren’ of ‘een preventiecampagne voor de lidstaten te voeren’. “Hoe denkt de EC meer in het algemeen de opkomst en het op de markt brengen van nieuwe synthetische drugs tegen te gaan?”

Open discussie over HHC

Eind mei kwam een ​​panel van artsen, onderzoekers, economen en advocaten uit zowel de Tsjechische Republiek als de VS bijeen in het historische stadhuis van Brožík in Praag voor een open discussie over HHC en de huidige benadering van regulering. Georganiseerd door Legalizace.cz in samenwerking met de gewaardeerde denktank voor rationeel verslavingsbeleid en bijgewoond door prominente personen, waaronder de Tsjechische nationale coördinator voor drugsbeleid Jindřich Vobořil, econoom Michael Fanta, en onderzoeksdirecteur van de denktank voor rationeel verslavingsbeleid Viktor Mravčík. Business of Cannabis heeft eerder gemeld dat de heer Vobořil een ontwerpvoorstel had opgesteld om HHC en andere ‘psychomodulerende’ stoffen te reguleren, in plaats van ze volledig te verbieden.

Hij vertelde destijds aan lokale media: “Het is een synthetische stof die zich voorlopig in het grijze gebied bevindt. Ik zie geen reden om het per se te verbieden, maar het moet wel strikt gereguleerd worden, net als cannabis.” In een significante afwijking van het standpunt van de heer Vobořil, hebben het nationale antidrugshoofdkwartier van het land en het ministerie van Defensie, gesteund door het ministerie van Volksgezondheid, voorstellen gedaan om HHC vanaf juli 2023 op te nemen in de lijst van verslavende middelen, en hebben ze een ontwerpverordening ingediend naar de EG in mei. Het kabinetsstandpunt, en het bredere standpunt in heel Europa, stond centraal tijdens het debat, waarbij sprekers pleitten voor een gereguleerde aanpak.

Bron: businessofcannabis.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]