Gebruik van marihuana en psychedelica stijgt onder jongvolwassenen, blijkt uit onderzoek

door Team Inc.

2022-08-26-Gebruik van marihuana en psychedelica stijgt onder jongvolwassenen

Het jaarlijkse Amerikaanse onderzoek naar middelengebruik toont een groeiende algemene acceptatie van cannabis en hallucinogene verbindingen.

Uit het jaarlijkse onderzoek naar drugsgebruik bleek dat de dagelijkse consumptie van marihuana onder jongvolwassenen de afgelopen tien jaar bijna is verdubbeld.

Volgens federale onderzoeksgegevens bereikte het gebruik van marihuana en hallucinogenen onder jongvolwassenen vorig jaar een absoluut record nadat ze tijdens het eerste jaar van de coronaviruspandemie waren afgevlakt.

Meer nicotinevaping en alcoholgebruik

Uit de bevindingen, die deel uitmaken van het jaarlijkse onderzoek van de regering naar drugsgebruik onder jonge Amerikanen, bleek ook dat nicotinevaping en overmatig alcoholgebruik in 2021 na een korte pauze bleven stijgen. Een andere zorgwekkende trend onder jongeren van 19 tot 30 jaar: toenemende consumptie van alcoholische dranken doordrenkt met THC, het psychoactieve ingrediënt in cannabis.

Trends in drugsgebruik

Maar er waren enkele lichtpuntjes in het onderzoek. Het roken van sigaretten en het misbruik van opioïden onder jongvolwassenen is vorig jaar gedaald, een aanhoudende trend die deskundigen op het gebied van de volksgezondheid heeft bemoedigd.

Over het geheel genomen geeft het rapport een gemengd beeld van het middelengebruik in de Verenigde Staten, dat volgens experts een weerspiegeling is van een aantal uiteenlopende trends die jonge Amerikanen treffen: de verwoestende gevolgen voor de geestelijke gezondheid van de pandemie; de toegenomen beschikbaarheid van legale marihuana; en de opkomende therapeutische omarming van psychedelica voor de behandeling van depressie, posttraumatische stressstoornis en andere psychologische problemen.

“Over het algemeen zijn de resultaten zeer zorgwekkend”, zegt Dr. Nora Volkow, directeur van het National Institute on Drug Abuse, dat de jaarlijkse Monitoring the Future-enquête publiceert. “Wat ze ons vertellen is dat het probleem van middelenmisbruik onder jongeren in dit land erger is geworden en dat de pandemie, met al zijn mentale stressoren en onrust, waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de stijging.”

Jongvolwassenen gebruiken meer marihuana en psychedelica

Het online onderzoek onder mensen van 19 tot 60 jaar werd uitgevoerd van april tot oktober 2021. Experts op het gebied van drugsgebruik zeiden dat vooral het toenemende gebruik van marihuana bij jonge volwassenen opmerkelijk was. Uit het onderzoek bleek dat 43 procent in de leeftijdsgroep van 19-30 jaar aangaf cannabis te hebben gebruikt in de afgelopen 12 maanden, tegenover 34 procent in 2016. In 2011 was dat cijfer 29 procent.

De dagelijkse consumptie van marihuana (gedefinieerd als 20 of meer keer in de afgelopen 30 dagen) steeg ook aanzienlijk, van 6 procent in 2011 naar 11 procent. Volgens de enquête kwam het gebruik ook voor bij mensen van 35 tot 50 jaar. Het is niet verrassend dat de toename van het gebruik van marihuana gepaard gaat met een toename van het aantal staten dat recreatief gebruik heeft gelegaliseerd – 19 in het afgelopen decennium. (Nog 13 staten staan ​​het medicinaal gebruik van cannabis toe.) Experts zeggen dat de normalisering van marihuana veel jonge mensen ervan heeft overtuigd dat het onschadelijk is.

Een vergelijkbare dynamiek, zeggen experts, speelt ook met psychedelica. Het gebruik van hallucinogenen was al tientallen jaren stabiel, maar in 2021 meldde 8 procent van de jongvolwassenen dat ze psychedelica gebruikten, vergeleken met 3 procent in 2011, een recordhoogte sinds de categorie voor het eerst werd onderzocht in 1988.

Therapeutische waarde

In de afgelopen jaren hebben de toenemende media-aandacht en ervaringen op sociale media over de potentiële therapeutische waarde van ketamine, psilocybine-paddenstoelen en ecstasy geholpen om lang gekoesterde taboes weg te nemen.

“Het gaat om beschikbaarheid, maar ook om acceptatie door leeftijdsgenoten”, zegt Dr. Kevin M. Gray, hoogleraar psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Medical University of South Carolina. “Jongeren zien deze stoffen over het algemeen niet als gevaarlijk, maar de gevolgen van het gebruik ervan zijn er nog steeds.”

Hoewel de risico’s van psychedelica meestal van korte duur zijn – overdoses zijn zeldzaam en de meeste verbindingen zijn niet verslavend – benadrukken experts hoe belangrijk het is om ze onder professionele begeleiding te gebruiken. Sommige staten hebben psilocybine gedecriminaliseerd, maar deze stof en andere populaire psychedelica blijven volgens de federale wetgeving verboden. Hoewel de Food and Drug Administration naar verwachting in de komende jaren goedkeuring zal verlenen voor sommige therapeutische toepassingen.

Bron: nytimes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]