Home Cannabis Legaal gebruik van medicinale cannabis neemt toe in Australië

Legaal gebruik van medicinale cannabis neemt toe in Australië

door Ties Inc.

2022-08-27-Legaal gebruik van medicinale cannabis neemt toe in Australië

Uit nieuw onderzoek van het Lambert Initiative van de University of Sydney blijkt dat de meeste Australiërs nog steeds medicijnen gebruiken met illegale cannabis, hoewel de toegang tot legale recepten drastisch is gestegen.

De derde Cannabis as Medicine Survey (CAMS20) volgt op CAMS16 en CAMS18 en omvat 1.600 mensen die tussen september 2020 en januari 2021 medicinale cannabis gebruiken. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Harm Reduction Journal.

Medicinale cannabis op recept

Uit het onderzoek bleek dat 37 procent van de respondenten een wettelijk recept voor medicinale cannabis had gekregen – een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 2,5 procent in de CAMS-enquête van 2018 (CAMS18). Degenen die alleen cannabis op recept gebruikten, waren meestal ouder, vrouwelijk en hadden minder vaak een baan.

“De gegevens suggereren dat we een overgang hebben gezien van illegaal naar legaal gebruik van medicinale cannabis”, zegt hoofdonderzoeker professor Nicholas Lintzeris van de faculteit Geneeskunde en Gezondheid van de Universiteit van Sydney.
“Er werden een aantal voordelen vastgesteld bij het overstappen op voorgeschreven producten. Mensen die illegale cannabis gebruikten, rookten het vaker terwijl patiënten met legale producten het oraal innamen of verdampten. Dit benadrukt het gezondheidsvoordeel van cannabis op recept.”

Over het algemeen rapporteerden de respondenten positieve resultaten van het gebruik van medicinale cannabis, waarbij 95 procent een verbetering van hun gezondheid rapporteerde.

Toegang de medicinale marihuana

De belangrijkste reden voor het gebruik van voorgeschreven medicinale wiet was chronische pijn. Ondanks de grote toename van het aantal patiënten dat voorgeschreven producten ontving in de afgelopen twee jaar, was slechts 24 procent van de patiënten het ermee eens dat het huidige model voor toegang tot medicinale cannabis gemakkelijk of ongecompliceerd was.

Als belangrijkste reden hiervoor werden de kosten genoemd. Deze zijn gemiddeld namelijk $ 79 per week. Mensen die illegale medicinale cannabis gebruiken, noemden ook een onvermogen om artsen te vinden die bereid zijn om wiet voor te schrijven. Dit is in overeenstemming met bevindingen van een recent Senaatsonderzoek uit 2020 naar de belemmeringen voor de toegang van patiënten tot medicinale cannabis in Australië. Er is meer werk nodig om de voorlichting van zorgverleners over medicinale cannabis te verbeteren.

Het onderzoek is het laatste in de CAMS-reeks, het grootste nationale onderzoek onder gebruikers van medicinale cannabis dat om de twee jaar wordt gehouden. Het werd opgezet als een samenwerking tussen de Discipline of Addiction Medicine in samenwerking met het Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics aan de Universiteit van Sydney.

Bron: www.sydney.edu.au (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter