Gevaarlijke nep-cannabis sluipt de Britse wietmarkt binnen

door drugsinc

Gevaarlijke nep-cannabis sluipt de Britse wietmarkt binnen

De verkoop van synthetische cannabinoïden die onterecht als cannabis worden verkocht in in het Verenigd Koninkrijk, deze nep-cannabis vormt een aanzienlijk gezondheidsrisico voor het grote publiek.

Gegevens uit het laatste onderzoek tonen alarmerend bewijs dat consumenten producten kopen waarvan ze denken dat ze THC bevatten, maar die in werkelijkheid bestaan uit een aantal andere stoffen, waaronder synthetische cannabinoïden, nicotine of andere drugs.

WEDINOS is een schadebeperkingsproject dat monsters van drugs analyseert die door het publiek en andere deelnemende organisaties zijn verstrekt. In februari 2021 bleek uit een analyse van 37 monsters waarvan wordt aangenomen dat het THC-e-liquids zijn die in vapes worden gebruikt, dat slechts 26% THC of cannabis bevatte, terwijl 57% een of andere vorm van synthetische cannabinoïde bevatte.

Andere ingrediënten waren het verslavende ingrediënt in tabaksnicotine, difenhydramine, een antihistaminicum, en cathinon, een stimulerend middel.

Vape-cartridges zijn niet de enige cannabissubstanties die positief testen op synthetische cannabinoïden. Vorige maand verscheen er een bericht op een populaire cannabissub-Reddit die cannabisgebruikers waarschuwde dat er in het Engeland hasj werd verkocht die de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA bevat.

Niet iedereen heeft geluk met een analyse waaruit nep-cannabis blijkt

Andere consumenten hebben niet zoveel geluk gehad. Afgelopen april gaf de Public Health Agency in Noord-Ierland een waarschuwing uit nadat verschillende jonge mensen ziek werden van wat zij dachten dat het echte cannabis vape cartrdiges waren die ‘spice’ bevatten.

De woordvoeder van deze organisatie in Noord-Ierland op het gebied van drugs en alcohol, zei:

“We zijn gewaarschuwd voor ernstige problemen rond jonge mensen die denken dat ze cannabisolie of THC kopen om te verdampen, maar ontdekken dat het in feite “spice” is. Er is geen manier om te weten of wat je is verkocht ook werkelijk is wat je neemt en voor sommigen kwamen ze er te laat achter en belandden ze in het ziekenhuis nadat ze de ernstige gevolgen van het vapen van specerijen hadden opgelopen.”

Een soortgelijke waarschuwing werd in april in Lincolnshire uitgevaardigd toen een scholier ziek werd na het eten van edibles waarvan hij dacht dat die cannabis bevatten die eigenlijk synthetische cannabinoïden bevatte.

Nep-cannabis: over SCRA’s

Synthetische cannabinoïde receptoragonisten (SCRA’s), gewoonlijk eenvoudigweg ‘kruiden’ (spice) genoemd, zijn in het laboratorium ontwikkelde stoffen die zijn ontworpen om de effecten van de psychoactieve stoffen in cannabis na te bootsen.

Nep-cannabis: bevatten SCRA's, zeer gevaarlijk voor de gezondheid (afb.)
Nep-cannabis: bevatten SCRA’s, zeer gevaarlijk voor de gezondheid (afb.)

SCRA’s vonden hun weg naar de Britse markt als legale highs voordat ze werden verboden door de Psychoactive Substances Act van 2016. Oorspronkelijk verkocht als legaal alternatief voor cannabis, lijken de effecten van SCRA’s in niets op natuurlijke cannabis en kunnen ze gevaarlijk verslavend en schadelijk zijn voor de gezondheid.

SCRA’s worden vaak op kruidenmateriaal gespoten dat is ontworpen om eruit te zien als cannabis, maar zoals de bovenstaande rapporten aantonen, vinden ze nu hun weg naar andere cannabisproducten en worden ze verkocht onder het mom van traditionele cannabis, wat een enorm potentieel gezondheidsrisico met zich meebrengt. Naar schatting heeft ongeveer 30% van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk cannabis gebruikt, waarbij ongeveer 1 op de 10 het regelmatig gebruikt.

Bronnen o.a. DrugsWise (EN), Leafie (EN), TandFonOnline (EN), WEDINOS (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]