Hooggerechtshof van Mexico decriminaliseert cannabis recreatief gebruik nadat wetgevers niet handelen

door drugsinc

Hooggerechtshof van Mexico beëindigd verbod op marihuana zelf en decriminaliseert recreatief gebruik van cannabis nadat wetgevers niet hebben gehandeld

Mexico decriminaliseert cannabis, het Hooggerechtshof heeft afgelopen maandagavond namelijk wetten aangenomen die het recreatief gebruik van cannabis legaal zullen gaan stellen.

De beslissende 8-3-uitspraak komt nadat voorstanders aandrongen op decriminalisering als middel om het door drugs aangedreven kartelgeweld in het land te verminderen. De rechtbank verklaarde het verbod op cannabis in 2018 ongrondwettelijk, wat wetgevers ertoe bracht door te gaan met het aannemen van een wetsvoorstel.

Echter, nadat een wetsvoorstel ondertekend door de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador weken na de gestelde deadline moeite had om door de beraadslagingen van het Congres te komen, ging de rechtbank over tot stemming.

Mexico decriminaliseert cannabis: recreatiegebruik binnenkort legaal (afb.)
Mexico decriminaliseert cannabis: recreatiegebruik binnenkort legaal (afb.)

Om nu legaal cannabis te verkrijgen, moeten burgers een vergunning aanvragen bij de gezondheidsregulator van het land, de Federale Commissie voor Bescherming tegen Gezondheidsrisico’s (Cofepris), aldus het Hooggerechtshof.

Eenmaal toegestaan, mag iedereen ouder dan 18 jaar tot 28 gram cannabis bezitten, oordeelde het Hooggerechtshof. Voorheen hadden Mexicaanse burgers toegang tot cannabis, maar alleen na het indienen van een gerechtelijk bevel. Daarnaast is het gebruik van medicinale marihuana sinds 2017 al legaal in Mexico.

Mexico decriminaliseert cannabis maar zal ook de teelt en oogst van marihuanaplanten toestaan, na het verkrijgen van een vergunning van Cofepris, aldus een verklaring van het Hooggerechtshof. De rechtbank oordeelde dat minderjarigen geen cannabis mogen consumeren en dat men na het consumeren geen voertuig mag besturen of aan gevaarlijke activiteiten mag deelnemen.

Bronnen o.a. CNN (EN), France24 (EN), MarijuanaMoment (EN), TheGuardian (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]