skip to Main Content
Menu
Is Het Thuis Kweken En Roken Van Cannabis Nu Legaal In Italië?

Is het thuis kweken en roken van cannabis nu legaal in Italië?

Spread the love ✌🏼

Het Italiaanse Hooggerechtshof heeft onlangs bepaald dat het thuis kweken van kleine hoeveelheden wiet legaal is, maar de officiële wetgeving blijft onduidelijk.

In het vonnis dat als mijlpaal wordt gezien, oordeelde het Italiaanse Hooggerechtshof net voor afgelopen Kerstmis dat “het verbouwen van kleine hoeveelheden cannabis op eigen land voor het exclusieve gebruik van de kweker” niet langer een misdrijf in het land is.

De uitspraak volgde op een hoger beroep van een man die strafrechtelijk werd aangeklaagd wegens het hebben van twee marihuanaplanten die hij thuis in Italië had gekweekt.

De wetgeving en uitspraken rondom cannabis in Italië blijven continue onduidelijk

De teelt en verkoop van marihuana is illegaal volgens de wetgeving die dateert uit de jaren 90, maar sindsdien hebben inconsistente rechterlijke beslissingen voor verwarring over de wet gezorgd.

De laatste hiervan kwam slechts enkele weken geleden, toen het Italiaanse parlement stemde om de productie en verkoop bij tabakswinkels en andere gespecialiseerde winkels van een zwakkere vorm van cannabis genaamd “cannabis light” te legaliseren, waarna de Italiaanse senaat vervolgens een paar dagen later de wetgeving weer tegen hield.

Het kan zijn dat met deze nieuwste wetgeving die betrekking heeft op het kweken van kleine hoeveelheden cannabis voor persoonlijk gebruik, er nog meer legale ge-jojo en getouwtrek komt, omdat de details van de uitspraak van het Hooggerechtshof nog niet bekend zijn gemaakt en het weken of maanden kan duren een meer officiële en gedetailleerde uitspraak die wordt vrijgegeven.

De vraag wat bijvoorbeeld een ‘kleinschalige teelt’ is, blijft bijvoorbeeld bestaan. Is het hebben van drie planten legaal, maar vier niet?

Het is nog niet duidelijk of de uitspraak van het Hooggerechtshof onderscheid maakt tussen cannabisplanten die worden aangeduid als hennep of als marihuana.

De eerste wordt meestal geassocieerd met CBD-olie en zijn vele andere toepassingen, terwijl de laatste bekend staat om meer dan 0,3 procent van de THC-verbinding die psychotrope en euforische effecten kan veroorzaken bij het roken of innemen.

Cannabis zorgt voor veel verdeeldheid in Italië en de politiek

Behalve dat het een complexe kwestie is om volledig te begrijpen, is de cannabiswetgeving ook een zeer verdeeldheidsprobleem in de politieke sfeer van Italië.

Matteo Salvini, leider van de extreem-rechtse Ligapartij en voormalig minister van Binnenlandse Zaken zei onlangs: “drugs veroorzaken schade, vergeet het ze te laten groeien of te verkopen in winkels”.

Voor anderen zoals Matteo Mantero, een senator van de co-regerende 5-sterrenbeweging, “heeft de cassatie de weg geopend, nu is het aan ons”.

Dus of het nu is om het te kopen, te laten groeien of te roken, de waarheid blijft dat er nog geen cannabiswetgeving is vastgelegd voor de gemiddelde burger en consument om er veilig (en nog belangrijker legaal) bij betrokken te raken.

Zoals senator Maurizio Gasparri van Forza Italia het verwoordde:

“Hetzelfde hof van cassatie heeft recentelijk heel verschillende vonnissen uitgesproken, die de handel in het zogenaamde cannabis “light” producten hebben afgesloten. We moeten dus eerst goed begrijpen wat er in de wet is geschreven “.

Lees meer op HappyMag (EN), TheLocal (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top