Cannabis helpt mogelijk niet om beter te slapen bij mensen die lijden aan chronische pijn

door drugsinc

Cannabis helpt mogelijk niet om beter te slapen bij mensen die lijden aan chronische pijn

Een studie gepubliceerd in de BMJ Supportive & Palliative Care suggereert dat langdurige medicinale cannabispatiënten een tolerantie kunnen opbouwen voor de slaapverwekkende effecten die vaak worden ervaren door cannabisgebruik.

Aangenomen wordt dat chronische pijn ongeveer 19% tot 37% van de volwassenen in de ontwikkelde wereld treft en vaak in verband wordt gebracht met slecht slapen. Lijders aan chronische pijn merken vaak dat ze moeite hebben met inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden.

In het onderzoek wilden men bepalen hoe medicinale cannabis slaapproblemen kan beïnvloeden bij 50-plussers die al minstens een jaar chronische pijn hebben. Alle patiënten werden behandeld in een gespecialiseerde pijnkliniek, 66 gebruikten medicinale cannabis om hun slaapproblemen te verhelpen, terwijl de overige 62 geen cannabis gebruikten. Onderzoeken maten de pijn en slaapkwaliteit van de 128 deelnemers met behulp van gestandaardiseerde puntenscore systemen.

66 van de patiënten hadden gemiddeld 4 jaar medicinale cannabis gebruikt en consumeerden ongeveer 31 gram per maand. De meeste deelnemers die cannabis gebruikten, deden dat door te roken (69%), terwijl nog eens 20% cannabis verdampte of cannabisoliën/tincturen consumeerde.

Onderzoekers ontdekten dat wanneer ze rekening hielden met andere factoren die mogelijk de slaap van de patiënt zouden kunnen beïnvloeden, waaronder: gemiddelde pijnscore, leeftijd, geslacht, gebruik van andere slaapmethoden of antidepressiva, medicamenteuze cannabisgebruikers werden ’s nachts minder vaak wakker dan niet-gebruikers.

Er waren echter geen geregistreerde verschillen tussen de twee groepen in de tijd die ze nodig hadden om in slaap te vallen, of hoe vaak ze eerder wakker werden.

Verdere analyse van slaap bij mensen met chronische pijn

Bij verdere analyse van het slaappatroon van de groep die medicinale cannabis gebruikte, bleek dat de gebruiksfrequentie in feite verband hield met meer moeite om in slaap te vallen en ’s nachts meer wakker te worden.

Onderzoekers suggereren dat dit de “ontwikkeling van tolerantie” kan signaleren. Ze erkennen echter wel dat medicinale-cannabispatiënten die vaker gebruiken dit kunnen doen omdat ze meer pijn hebben, of depressief/angstig zijn, wat hun slaapproblemen kan veroorzaken.

Verdere analyse van slaap bij mensen met chronische pijn (afb.)
Verdere analyse van slaap bij mensen met chronische pijn (afb.)

De nadelen van het onderzoek zijn het kleine aantal deelnemers en omdat het een observationeel onderzoek is, kan er geen oorzaak worden vastgesteld. Ook werden er geen details verstrekt over het tijdstip waarop medicinale cannabis werd geconsumeerd.

De onderzoekers voegden eraan toe:

“Deze bevindingen hebben grote gevolgen voor de volksgezondheid, gezien de vergrijzing van de bevolking, de relatief hoge prevalentie van slaapproblemen in deze populatie, samen met het toenemende gebruik van medicinale cannabis.”

Bronnen o.a. BMJ (EN), HealtheNews (EN), Independent (EN), Leafie (EN), Yahoo (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]